Edukovana, opremljena i organizirana vatrogasna služba oslonac u kriznim situacijama

Briga o zaštiti od požara stara je koliko i gradovi, jer je riječ o stvarnoj opasnosti, a sa druge strane riječ je i o zajedničkom interesu svih stanovnika nekog grada. Zasigurno da je vatrogastvo jedan od izuzetno časnih, ali i opasnih poziva. I baš zbog toga moramo biti svjesni važnosti dobro organizirane, edukovane i dobro opremljene vatrogasne službe. Pored Profesionalne vatrogasne jedinice u Gradu Bosanska Krupa egzistiraju i tri dobrovoljna vatrogasna društva. Jedno u Bosanskoj Otoci, jedno u Jezerskom, a ono koje je prije nepune dvije sedmice obilježilo 125 godina svog postojanja je DVD Bosanska Krupa i koje se odmah stavilo na raspolaganje svojoj lokalnoj zajednici u prvom redu pri spašavanju ljudi i materijalnih dobara tokom i ovih posljednjih poplava. U prvoj fazi zajedno sa jednicom za spašavanje na vodi pomagali su prilikom prebacivanja lokalnog stanovništva preko vode, onih koji su eventualno trebali medicinsku pomoć. Sada, u nekoj drugoj fazi, zajedno sa ostalim jedinicama, pomažu lokalnom stanovništvu, kojima je pomoć potrebna, a na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

„Dobro se dobrim vraća“

U suštini dobrovoljna vatrogasna društva funkcionišu po principu solidarnosti što se vidjelo zadnjih dana.

Naime, svoju konkretnu pomoć u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima ponudila su dobrovoljna vatrogasna društva kako bi na terenu pomogli zajedno sa Civilnom zaštitom i Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Bos.Krupa. Ove subote iz Tešnja, sa pumpama za ispumpavanje i dezinfekcionim sredstvima stiglo je Dobrovoljno vatrogasno društvo „Tešanj 1905“. Za Radio Bosanska Krupa komandir ovog dvd-a Emir Halilović kaže da ih nije mnogo došlo, „jer takve upute smo i dobili, odnosno da ljudstva Bosanska Krupa na terenu ima te da su najpotrebnije pumpe i sredstva za dezinfekciju“.

Dobro se dobrim vraća, kažu u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bosanska Krupa koji su se svaki put odazvali u pomoć tamo gdje su mogli stići. Konkretno ta pomoć nije uvijek isključivo pomoć na terenu u katastrofama, već i u doniranju opreme onim dvd-ovima koji su ili u osnivanju ili slabo opremljeni.

Predsjednik DVD Bos.Krupa Kenan Mulalić objašnjava kako su od svog reosnivanja sve svoje viškove opreme donirali onim jedinicama koje su to trebale.“Da se dobro dobrim vraća vidjeli smo već i u prvom talasu ovih poplava. Pomoć su nam ponudile gorske službe spašavanja iz Sarajeva, Novi grad, Ilidža, Civilna zaštita Novi grad Sarajevo kao i brojni dvd-ovi poput Tešnja ili primjerice Zenice koji danas trebaju dopremiti jedan kontingent opreme sa pumpama za ispumpavanje.

DVD Bosanska Krupa je prije dvije sedmice obilježilo 125 godina svog postojanja.

U dokumentima Arhiva Bosne i Hercegovine zapisano je kako je prvo vatrogasno društvo činilo dvadeset vatrogasaca s jednom pumpom za gašenje požara. Zemaljska vlada BiH je tada pomogla nabavku vatrogasne opreme, a u sačuvanom primjerku časopisa „Bosnischer bote“ od 1900. godine, koji je u to vrijeme bio svojevrsni godišnji almanah o stanju gradova i općina pod Austro-ugarskom upravom, u Bosanskoj Krupi je evidentirano postojanje vatrogasnog društva koje

se kasnije razvijalo kroz historiju. Tokom prvih godina postojanja Kraljevine SHS-a na njenoj teritoriji su primjenjivana austrijska, mađarska, talijanska i turska pravila i zakonske odredbe. U to vrijeme se osniva i Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Bosanska Otoka (davne 1932. godine). Vremenom će na području Bosanske Krupe kao općine djelovati tri dobrovoljna vatrogasna društva, U Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci i Bužimu, koji će zajedno činiti Vatrogasni savez Bosanska Krupa formiran 1965. godine. Pored toga, formirano je i jedno industrijsko vatrogasno društvo u preduzeću drvne industrije „Šipad“. U godinama do rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu i Bosansku Krupu DVD Bosanska Krupa djelovao je kao udruženje građana, a od 1982. godine u svom sastavu je imao pet profesionalnih pripadnika.

Profesionalna vatrogasna jedinica i tri dobrovoljna vatrogasna društva

U Bosanskoj Krupi danas djeluje Profesionalna vatrogasna jedinica i tri dobrovoljna vatrogasna društva, u Bosanskoj Krupi, Otoci i Jezerskom. Na inicijativu dugogodišnjeg vatrogasca rahmetli Esmira Bećirevića i uz podršku grupe entuzijasta i mladih, poslije rata obnovljen je rad DVD Bosanska Krupa.

Sve vatrogasce, bili oni profesionalni ili dobrovoljni, krasi zajedništvo, nesebičnost i požrtvovnost što i sam njihov slogan kaže:

„VATRU GASI, BRATA SPASI!“

Renata Stijelja

Zadnji put promjenjen subota, 20 Maj 2023 19:04
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1969 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa