Novi protesti u Sarajevu zakazani za 9. maj: Građani će otkriti svoj prijedlog za rješenje problema

Foto: I. L./Klix.ba Foto: I. L./Klix.ba

Udruženje građana ReSTART BiH je za 9. maj kada se obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, zakazao proteste na kojima će, kako kažu, ponuditi i rješenja za BiH, s obzirom na to da Christian Schmidt nije riješio probleme.
Protesti će biti održani vjerovatno na tri lokacije, a to su Ambasada SAD-a, Delegacija EU i OHR.

"Prvobitno smo planirali da taj događaj se održi u Tuzli i da tako nastavimo širiti ideju građanskog modela uređenja države. Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad tako da smo turneju obilaska bh gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum. Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri) - Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR", naveli su u pozivu na proteste.

Kao razlog organizovanja protesta navode da je izražavanje stava građana o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje BiH.

"Pošto su naši protesti (njih 26) uglavnom bili reakcioni, ovaj put smo se odlučili da ponudimo konkretna rješenja kada već imamo situaciju da je visoki predstavnik srušio Dejtonske postavke tj. Ustav BiH! Sada kada su raspakovali Dejton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati", rekao je Suad Đozić, jedan od organizatora.

Posebno ističu svoje prijedloge međunarodnoj zajednici među kojima su vraćanje na Ustav RBiH i ukidanje kantona i entiteta. No jasno je da su u ovom političkom momentu ti zahtjevi nerealni. Navode i kako imaju još jedno, treće rješenje, koje će otkriti na protestima.

"Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić – Municipalizacija. Državno uređenje sa dva nivoa - država i općina. Treće rješenje spremamo da otkrijemo 9. maja", naveo je.

Unaprijed će poslati i pisma namjere Delegaciji EU, Američkoj ambasadi i OHR-u kako bi visoki zvaničnici planirali da ih prime devetog maja na razgovor.

Prethodni protesti su održani na dan glasanja o novoj vladi u FBiH, sutradan nakon što je Christian Schmidt donio nove izmjene Ustava FBiH. Kako su izgledali protesti, ali i glasanje u Predstavničkom domu ste mogli pratiti u našem tekstualnom prijenosu uživo.
Izvor: klix.ba

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1970 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa