Obilježena 30.godišnjica od napada na Bosansku Otoku

Sinoć je, učenjem Fatihe i prigodnim programom, obilježena 30.godišnjica od napada na Bosasansku Otoku. Učenjem Fatihe pred dušu 117 otočka šehida pred duše svih šehida ARBiH ispred spomen obilježja te prigodnim programom, koji su pripremila mektebska generacije Otočke glavne džamije pod vodstvom efendije Muje Ćehića, malobrojni građani Bosanske Otoke i Bosanske Krupe, sa organizatorima, gradonačelnikom Arminom Halitovićem, sa tek dva vijećnika Gradskog vijeća, niti jednog predstavnika viših nivoa vlasti, rijetkih predstavnika političkih stranaka i mnogih udruženja, obilježili su ovaj važan datum u našoj skorijoj historiji.

Više je imena poginulih boraca, otočkih heroja, otočke djece i žena, pročitano na samom početku manifestacije, nego li je u sali bilo prisutnih. Muk i tišina nakon svakog imena, dok su programski evocirane uspomene na taj maj 1992.godine. Glavni imam Medžlisa Bosanska Krupa, Muhamed ef.Begić, u svom govoru kazao je da se nada da će obilježavanje ovakvih datuma biti prioritet svih generacija, jer ako zaboravimo šta nam se desilo, vrlo je lako moguće da nam se može ponoviti.

‘’Jedan ovako bitan dio historije, koji smo preživjeli, mora se obilježavati i ova naša mladost koja poniče, koja raste, neće to moći učiti u školama. Ako im mi to ne kažemo, oni nikad neće znati da se ovo ikad dogodilo!’’, ističe ef.Begić.

Gradonačelnik Armin Halitović prisjetio se tog maja 1992., kad je bilo više vojnika odbrane nego pušaka i odakle se borba za BiH, za Bosansku Krupu i Bosansku Otoku, iznjedrila u hrabrost i odlučnost i u konačnici, odbranu od agresora.

Poslije oficijelnog programa, dr.Mujo Begić održao je predavanje Masovne grobnice u Bosanskoj Krajini, gdje je vizualima, riječima i primjerima, pokazao i opomenuo na strahote proteklog rata i stradanja na našim područjima. Nakon samog predavanja, u tišini i bez aplauza, uvijek nanovo šokirani strahotama, zvjerskim ubistvima, sudbinama, sa nadom da će naredna godina obilježavanja biti posjećenija, završena je manifestacija, čiji su organizatori Udruženje porodica šehida, Udruženje RVI, Mjesne zajednice Otoka I i II, Medžlis IZ Bosanska Krupa(Džemati Bosanske Otoke).

‘’Mi ne možemo stvari staviti pod tepih. Vrlo je važno da o njima govorimo, ali je i vrlo važno da iz njih naučimo lekcije i da se ovo nikad nikome ne ponovi!’’

Sloboda koju danas uživamo, imenom ispisana šehidima po čitavoj Bosni i Hercegovini, uzima se zdravo za gotovo, ističe ef.Begić. Njima smo dužni da se sjećamo i pričamo o svemu što je bilo, a ako ne naučimo mlađe generacije, njihova će imena biti samo imena isklesana na kamenu historije.

Trideset je godina od agresije na Bosansku Otoku. Ne trebamo mi gajiti kulturu sjećanja, kaže dr.Mujo Begić, jer sjećanje je sporadično, ponekad i povremeno.

‘’Mi moramo gajiti kulturu pamćenja, jer dok smo živi treba da pamtimo. Pamtimo da se ovo desilo nama!’’

Danas, drugog dana obilježavanja početka agresije na Bosansku Otoku, kao i svake godine na šehidskim mezarjima „Soline“ proučiće se tevhid pred duže poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1151 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa