U susret Ramazanskom bajramu

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, u ponedjeljak, 02. maja, dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj mjeseca ramazana, odnosno posta. Kako je potvrđeno ispred MIZ Bosanska Krupa, bajram-namaz će se klanjati u 6.23 sati u svim džematima Medžlisa.

Nakon dvije godine obilježene pandemijom koronavirusa i mjerama njene prevencije koja je, kako ističe Muhamed ef. Begić, glavni imam MIZ Bosanska Krupa, uticala na sve sfere našeg života, pa tako i na vjerski život, ove godine Bajram dočekujemo u pozitivnom ozračju.

„Očekujemo veliki broj vjernika, naših sugrađana koji će, akobogda, doći iz dijaspore. Mislim da će ovaj Bajram proteći u jednom pozitivnom ozračju i jednoj lijepoj atmosferi – da će naše ulice ponovo oživjeti, naši gradovi, sela, mahale ponovo dobiti onu čar koju su imali prije ovog egzodusa koji je učinio svoje pa da su nam i ulice i mahale pa, eto, i džamije, ostale puste“, rekao je Muhamed ef. Begić, glavni imam MIZ Bosanska Krupa.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, u saradnji sa MIZ Bosanska Krupa, upriličit će obilazak šehitluka Soline u Jezerskom i Ometaljka u Pištalinama gdje će se u 11.00 sati proučiti Jasin pred duše onih koji su, kako kaže ef. Begić, „uvakufili svoje živote u našu domovinu.“

Drugog dana Ramazanskog bajrama u 17.30 minuta u Domu kulture održat će se Bajramska akademija mektebskih polaznika na kojoj će se predstaviti svršenici mektebske pouke i biti promovisani oni koji su na mektebskim takmičenjima ostvarili poseban uspjeh, a uz prisustvo imama (muallima) mektebskih polaznika.

„Po prvi put ćemo tu, na jednom mjestu, promovisati i javnost upoznati sa svima onima koji će ove godine završiti mektebsku nastavu, ono, kako mi, tradicionalno, kažemo 'dati hatme'. Na kraju će biti promovisani i oni najbolji ispred mekteba koji su osvojili rezultate na mektebskom takmičenju na nivou medžlisa održanom nekoliko dana prije ramazana“, kaže ef. Begić.

Prije Bajramske akademije klanjat će se ikindija namaz u Gradskoj džamiji i upriličiti defile mektebskih polaznika od Gradske džamije do Doma kulture.

Gosti svečanosti su muftija bihaćki hfz.Mehmed ef.Kudić sa saradnicima, gradonačelnik Bosanska Krupa Armin Halitović i ispred generalnog pokrovitelja organizacije 4Life Hamdija Abazović.

Podsjećamo, bajram-namaz klanjat će se u ponedjeljak, 02. maja, u 06.23 sati u svim džematima MIZ Bosanska Krupa.

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2133 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa