Ultramaraton povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Atletskog kluba „Svjetlost“ iz Bosanske Krupe i i Atletskog kluba „Bihać“ iz Bihaća, 1. marta održat će se četvrti tradicionalni Ultramaraton povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učešće u ultramaratonu, ukupne dužine od 47 km (na relaciji Bihać – Bosanska Krupa – Bosanska Otoka), uzet će oko 50 trkača. Start je ispred spomen-obilježja pipadnicima V korpusa ispred Doma armije u Bihaću u 7.30. Dolazak u Bosansku Krupu pred centralno šehidsko obilježje planran je u 11.00 gdje će se proučiti Fatiha pred duše šehida i odati počast svima onima koji su svoje živvote položili za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga nastavlja se ultramaratonom do Šehidskog obilježja u Bosanskoj Otoci gdje je planiran dolazak u 13.00 sati.

„Na ovaj način AK „Svjetlost“ i AK „Bihać“ obilježavaju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je četvrti ultramaraton tim povodom. Prve godine trčali smo Himzo Šabić, predsjednik AK „Bihać“ iz Bihaća i ja. Ove godine ima nas oko 50 i nadamo se da će nas svake godine biti sve više“, izjavio je Samir Šabić, predsjednik AK „Svjetlost“ iz Bosanske Krupe.

Kao trkačka disciplina, ultramaraton podrazumijeva ne samo dobrz fizičku spremu nego i specifično stanje uma, ali u situacijama kao što je ova, motivacija trčanja je drugačija.

„Ovo nije ultramaraton takmičarskog karaktera. Ovdje je motiv drugačiji. Trčimo za svoju državu i u čast svih onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas bili ovdje“, istakao je Himzo Bužimkić, predsjednik AK „Bihać“ iz Bihaća.

Ispred organizatora ističu da se svi ljubitelji trčanja koji žele uzeti učešće ultramaratoncima mogu pridružiti na dionici Bosanska Krupa – Bosanska Otoka, na dužini koja im odgovara i na taj način daju svoj doprinos pri obilježavanju 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 775 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1398 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa