Kad demografija zakuca na vrata: Nezaposlene porodilje u FBiH uskoro će primati 300 KM mjesečno

FOTO: Shutterstock FOTO: Shutterstock

Vlada Federacije BiH poslala je u daljnju proceduru prijedlog novog zakona o materijalnoj potpori porodicama s djecom u ovom entitetu. Novi zakon bi ujednačio situaciju u svim kantonima, s obzirom na to da u nekim porodilje dobijaju novac, a u drugima ne.

Zakon o podršci porodicama s djecom u FBiH uredit će dva pitanja - pitanje naknada porodilja koje nisu u radnom odnosu te pitanje dječijeg dohotka. Dakle, pravo na dječiji dodatak može ostvariti dijete mlađe od 18 godina ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne isplaćene mjesečne neto plate u FBiH koja je trenutno 990 KM. Pored toga, uslove ispunjava i ako nije smješteno u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu u razdoblju dužem od mjesec.

Visina dječijeg doplatka iznosit će šest posto prosječne isplaćene neto plate. Vrijedi naglasiti da korisnik ima pravo na osam posto, odnosno uvećani dječiji dodatak, ako je dijete bez roditeljskog staranja ili mu je utvrđen invaliditet od 90 do 100 posto. Isto važi i za dijete oboljelo od bolesti koje se svrstavaju u kategoriju bolesti većeg socijalno-medicinskog značaja, bolesti ovisnosti, autoimunih bolesti, neizlječivih bolesti...Prema ovom zakonu, novčana pomoć nezaposlenoj porodilji iznosila bi 30 posto prosječne isplaćene neto plate u FBiH (oko 300 KM mjesečno) te bi se isplaćivala godinu dana.

Klix.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 408 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2130 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa