Godišnjica operacije „Oluja“

Na današnji dan prije 26 godina počela je operacija "Oluja".Ova operaciija bila je najvažnija bitka u hrvatskom Domovinskom ratu, koja je dovela do konačne pobjede nad srpskom vojskom Krajine, ali i jedna od najvažnijih strateških pobjeda Armije Republike BiH koja je odigrala značajnu ulogu u okončanju rata u našoj zemlji.

Akcija je počela prije tačno 25 godina, 4. augusta 1995., a vodili su je Hrvatska vojska i MUP Republike Hrvatske uz pomoć Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane.Pored potpunog sloma i nestanka paradržave Republike Srpske Krajine, akcija "Oluja" dovela je do konačnog kraja postojanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, a probijena je i dugogodišnja opsada područja grada Bihaća.

Hrvatska vojska je akcijom "Oluja" oslobodila čak 18 posto svoje teritorije, čime je uspostavljena gotovo cjelokupna kontrola nad državom, osim područja istočne Slavonije koje je ostalo pod srpskom kontrolom. Područje istočne Slavonije tek je 1996. godine uz pomoć Ujedinjenih nacija mirno reintegrisano u sastav Republike Hrvatske.

Što se tiče strateške pobjede Armije RBiH i HVO-a, akcijom "Oluja" spojene su slobodne teritorije dviju zemalja, čime je ojačan preduslov za pokretanje akcija "Sana", "Maestral" i "Južni potez" kojima su oslobođeni Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Kulen Vakuf, Bosanska Otoka i Sanski Most te Jajce i Drvar.

Zanimljivo je da su oslobođeni i Mrkonjić Grad i Šipovo koji su u Daytonu vraćeni Republici Srpskoj.

RadioBK

 

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 343 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa