Poljoprivredni zavod USK:”Zaustavimo ambroziju”

Danas je u mjesnoj zajednici Pistaline održana radionica o štetnosti ambrozije i njenom uništenju te o sirenju svijesti građana kako i zašto suočiti se s tim problemom. Ambrozija je korovske biljna vrsta i ako dođe do njenog cvjetanja ona proizvodi 6000 sjemenki, a tri milijuna polenovih zrnaca čime je štetna ne samo u poljoprivredi već i na zdravlje građana.
‘’Prošle godine smo imali projekt su saradnji s Fondom za zaštitu okoliša BiH i u cilju nastavka kontinuiteta određenih radnji uništavanja ambrozije mi smo ove godine u saradnji s Ministarstvom građenja i prostornog uređenja aplicirali na ovaj projekt i radimo određene aktivnosti, a sve u cilju buđenja svijesti kod naših građana u vezi uništavanja ambrozije’’ – kazala je šefica Odjeljenja za ratarsku, povrtlarsku i voćarsku proizvodnju Poljoprivrednog zavoda USK, Permina Harbaš.
Ovu aktivnosti Poljoprivredni zavod USK provodi već nekoliko godina, a ove projektne aktivnosti provodi u gradovima Bihaću i Cazinu te u općini Bosanska Krupa.

amb4
‘’Ambrozija je jako štetna i iz godine u godinu se sve više širi. U cilju njenog daljnjeg sprečavanja sirenja mi pokušavamo na razne načine da probudimo svijest građana. Pored mehaničkog uništavanja imali smo i promotivni štand te izradili bilborde, a dostavili smo i plakate u općinske službe za poljoprivredu gdje su oni dalje to distribuirali prema mjesnim zajednicama i to sve u pravcu buđenja svijesti naših građana. U tom smislu mi pokušavamo kao naučno-stručna institucija da dopremo do naših građana i da ukažemo na važnost njenog uništavanja’’ – istikli su iz Poljoprivrednog zavoda.
Najdjelotvorniji načini u suzbijanju ambrozije su mehanički, hemijski i agrotehnički. Pravovremeno uništavanje ove bilješke košenjem ili čupanjem u cilju sprečavanja njenog cvjetanja i plodonošenja, naša je osnovna dužnost ali i potreba.
Ambrozija od kraja sedmog mjeseca kreće s cvjetanjem i traje sve do kasnih mrazeva, sto znaci da još uvijek ne možemo osjetiti posljedice po naše zdravlje ali kad procvjeta određen broj stanovišta će imati problema s alergijama.
Elma V.

Zadnji put promjenjen petak, 23 Juli 2021 12:45
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1948 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa