Povorka sa posmrtnim ostacima ubijenih Kozarčana kroz Bosansku Krupu prolaze sutra oko 17 sati

Foto: arhiv Foto: arhiv

Posmrtni ostaci 12 žrtava koji su ekshumirani iz pet grobnica bit će ukopani 20. jula ove godine u mezarjima Kamičani i Čarakovo kod Prijedora datum kojeg je Vlada USK proglasila Danom žalosti.Posmrtni ostaci iz Sanskog Mosta iz hale Šejkovača kreću sutra(19.07.) i proći će gradovima na putu do Prijedora tj. do memorijalnog centra u Kamičanima, uz kratko zadržavanje, kako bi se odalo dužno poštovanje i proučila faziha za sve žrtve agresije na BiH od 1992.-1995. godine. Kroz Bosansku Krupu prolazak je predvidjen oko 17 sati(na gradskom mostu), odnosno Bosansku Otoku 17,40 sati.Doček kolone sa tabutima je u memorijalnom centru Kamičani oko 19,30 sati.Idućeg dana prema protokolu dolazak delegacija u memorijalni centar Kamičane predvidjen je za 11,30 sati, a potom otvaranje izložbe fotografija sa masovne grobnice Korićanske stijene:„Priče iz kamena“. Od 12,05 Radio Bosanska Krupa uključiće se u program(direktan prenos iz memorijalnog centra Kamičani),kojeg RTVUSK realizira povodom ukopa i dženaze nevino stradalih u proteklom ratu.

Najmlađa žrtva je imala 21 godinu kada je ubijena, a pronađena je na Korićanskim stijenama i bit će ukopana zajedno sa svojim ocem, koji je ujedno i najstariji među ovim žrtvama, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO).

Žrtve koje će biti ukopane ove godine u Kozarcu ubijene su 1992., a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova glavica, kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara, saopćeno je iz INO-a.

Najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine jeste Marošlić Fikret. On je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama”, stoji u saopćenju.

Zajedno s Fikretom, ove godine bit će ukopan i njegov otac Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. Kako se navodi iz INO-a, i njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

Himzo Marošlić je najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

Nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo, osim Marošlića bit će ukopani: Emin Ćoralić, Vasif Mujkanović, Rifet Kahrimanović, Sakib Denić, Hasib Behlić, Mirso Brdar, Ismet Hirkić, Idriz Duračak, Nedžad Fazlić i Samir Merdžić.

Prema ranijim podacima INO-a, na lokalitetu Korićanskih stijena otkriveno je ukupno šest masovnih grobnica. Iz pet grobnica, koje su otkrivene u periodu od 2003. do 2013. godine, identificirano je 117 žrtava, čiji je identitet utvrđen DNK analizom.

Osim Darka Mrđe, koji je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za zločin počinjen na Korićanskim stijenama i osuđen je na 17 godina zatvora, u Sudu BiH je pravosnažno osuđeno deset prijedorskih policajaca.

Kazne dugotrajnog zatvora od po 23 godine su dobili Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja; Zoran Babić je osuđen na 22 godine, a Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu zatvora. Zatvorska kazna u trajanju 15 godina izrečena je Željku Stojniću.

Prema podacima INO-a iz maja ove godine, pronađeno je i identificirano oko 2.588 žrtava s područja Prijedora, a još uvijek se traga za oko 588 žrtava. U Prijedoru je ubijeno 102 djece, a posmrtni ostaci 40 njih nikada nisu pronađeni. Najmlađa ekshumirana žrtva je dvomjesečni Velid Softić.

Za zločine počinjene u Prijedoru Haški tribunal je osudio 18 osoba na 276 godina zatvora. Pored Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđenih na doživotne kazne, između ostalog, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, najviša pravosnažna kazna od 40 godina je izrečena Milomiru Stakiću, bivšem predsjedniku Opštine i Kriznog štaba Prijedor. Vijeće Haškog tribunala je zaključilo da je Stakić imao važnu ulogu u etničkom čišćenju grada i formiranju logora.

Pred Sudom BiH je za zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Prijedora osuđena 21 osoba na ukupno 368 godina zatvora.

Najvišu kaznu pred Sudom BiH za zločine počinjene u Prijedoru dobio je Zoran Babić, koji je osuđen na 35 godina zatvora. Njemu je jedinstvena kazna od 35 godina izrečena nakon što je osuđen zbog učešća u ubistvima muškaraca iz Prijedora počinjenim na Korićanskim stijenama na planini Vlašić, učešća u strijeljanju muškaraca bošnjačke nacionalnosti u julu 1992. godine ispred džamije u mjestu Čarakovo te zbog ubistava zatočenika prilikom njihovog transporta iz logara “Omarska” u “Manjaču”.

U tom predmetu je s Babićem osuđen i Darko Mrđa, koji je, osim za zlostavljanja zatočenika koji su transportovani u “Manjaču”, proglašen krivim i za zločine počinjene u zaseoku Sredice i mjestu Tukovi, za što je dobio 15 godina, te mu je Sud BiH izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora budući da je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog učešća u ubistvima na Korićanskim stijenama.

Radio BIRN / RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1897 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa