Printaj ovu stranu

Stanišić i Simatović za ratne zločine osuđeni na po 12 godina zatvora

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Stanišić i Simatović za ratne zločine osuđeni na po 12 godina zatvora

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) osudio je bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na po 12 godina zatvora.

 

Vijeće je konstatovalo da su odgovorni za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu, ali da nisu krivi za planiranje i naređivanje. Vijeće konstatuje da su krivi po tačkama od jedan do pet.

U skladu s pravilima suda u izdržavanje kazne Stanišiću i Simatoviću će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru.

Zanimljivo je da je sudija Burton Hall naveo da je tužilaštvo u Haagu dokazalo pomoć pri izvršenju zločina samo u odnosu na zločine u Bosanskom Šamcu – za detaljno obrazloženje morati ćemo čekati punu presudu.

U presudi se konstatuju zločini koji su srpske snage počinile na području Hrvatske, uključujući brutalna ubijanja nesrpskih civila. Vijeće navodi da su neka od ubistava počinili pripadnici "Arkanovaca".

Sličan obrazac se odvijao i u BiH, u opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Trnovo i Zvornik.

Sudija navodi da su Bijeljini teror su zavele Arkanova i Mauzerova "Garda". Pripadnici tih grupa vršili su ranje velikih razmjera. Pljačkali su ubijali i silovali i zatvarali nesrbe na području opštine. Na kraju, veliki broj Muslimana napustio je opštinu. Vijeće konstatuje brojna zlodjela i u opštinama Zvornik i Bosanski Šamac, uključujući masovna zatvaranja.

Pretresno vijeće konstatovalo je da da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te BiH.

Sudija Hall čita dio presude koja se odnosi na ulogu Stanišića i Simatovića i kaže kako Tužilaštvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije augusta 1991. godine.

Jovica Stanišić (drugi desno) sa Biljanom Plavšić na aerodromu u Banjoj Luci u septembru 1997. (Foto: EPA-EFE)
Jovica Stanišić (drugi desno) sa Biljanom Plavšić na aerodromu u Banjoj Luci u septembru 1997. (Foto: EPA-EFE)

Što se tiče srpskih snaga u BiH Vijeće konstatuje da je Stanišić bio u kontaktu sa Radovanom Karadžićem, međutim nema dovoljno dokaza o konkretnoj pomoći Karadžiću ili drugim učesnicima UZP-a ili drugih struktura u BiH.

Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), teretili su se da su od aprila 1991. do decembra 1995. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio uklanjanje većine Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske.

Postupak protiv Stanišića i Simatovića je posljednji u kojem će sudije MMKS-a utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

KLIX

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 474 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости