Printaj ovu stranu

29.godišnjica polaganja prve zakletve TO R BiH u Jezerskom

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
29.godišnjica polaganja prve zakletve TO R BiH u Jezerskom

Prva zakletva pripadnika Teritorijalne odbrane općine Bosanska Krupa održana je ispred Osnovne škole „Jezerski“ u Jezerskom, 6. i 7.juna 1992.godine. Tim povodom,u organizaciji KUD „Jezerski“, prigodnim programom i u skladu sa epidemiološkim mjerama, obilježit će se 29. godišnjica polaganja prve zakletve pripadnika Teritorijalne odbrane. U nedjelju, 6.juna od 12,00 sati proučit će se tevhid pred duše šehida 511.slavne u džamiji Stari grad Jezerski. U ponedjeljak, 7.juna u 09,00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na Šehitlucima „Soline“ u Jezerskom i „Ometaljka“ u Pištalinama a nakon dolaska delegacija koje su polagale cvijeće, planirano je obraćanje zvanica u 10,30 sati. U 11,00 sati održat će se čas historije – podsjećanje na događaj postrojavanja i davanje svečane obaveze pripadnika Teritorijalne odbrane Bosanska Krupa 6.i 7.juna 1992.godine u Jezerskom.

Program obilježavanja 29.godišnjice polaganja prve zakletve održat će se kod Spomen obilježja u Jezerskom, na mjestu gdje je održano postrojavanje i svečana zakletva pripadnika Teritorijalne odbrane Bosanska Krupa 6. i 7.juna 1992.godine.
U nastavku podsjećamo na te historijske datume:
21.aprila 1992.godine izvršena je agresija na općinu Bosanska Krupa od strane srpskog agresora. Nekoliko dana kasnije, 26. i 27.aprila 1992. godine formirana je Komanda štaba TO Bosanska Krupa u Osnovnoj školi Pištaline.
Prve jedinice formirane su po principu dobrovoljnosti i to:
- Odred „Krupa Općina“
- Odred „Krupa Grad“
- Odred „Otoka“
- Odred „Jezerski“
- Protiv-diverzantski vod
- Vod veze
- Prištapske jedinice / vod Vojne policije, samostalna 2 odjeljenja Vojne policije, zaštitni vod, logistički vodovi/
- Služba javne bezbjednosti Bosanska Krupa
Prije formiranja 1.Bosansko-krupskog bataljona značajno je ukazati na 6. i 7.juni 1992. godine, datume koji su imali historijski značaj za budućnost ovog kraja. Naime, tih dana je u Jezerskom okupljeno na jednom mjestu 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Tim činom je jasno dato do znanja da su ti ljudi opredijeljeni da brane svoju državu od agresora i to je prvi vid organizovanog otpora neprijatelju i formacijskog uvezivanja naših jedinica.
17. avgusta 1992.godine komandant Unsko-sanske operativne grupe izvršio je smotru 1.Bosansko-krupskog bataljona u Bajrićima i predao ratnu zastavu.Jezgro ovog bataljona činili su pripadnici Teritorijalne odbrane – Odreda „Krupa Općina“ i dio Odreda „Krupa Grad“. Tom prilikom položena je zakletva i to se smatra historijskim trenutkom u nastanku i formiranju većih vojnih formacija na području općine Bosanska Krupa. Ovim činom udareni su temelji 111.Bosansko-krupske pješadijske brigade kasnije 511.slavne brdske brigade 5.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.
Za tekst korištena knjiga „Put do povratka“ autora Fadila Hasanagića

Pripremila: Senada Avdagić

Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости