Printaj ovu stranu

U Bosanskoj Krupi obilježava se Dan bijelih traka

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
U Bosanskoj Krupi obilježava se Dan bijelih traka

Udruženje logoraša i gradjani općine Bosanska Krupa podjelom bijelih trakica na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi obilježavaju 31.maj Dan bijelih traka ,dan kada se sa posebnim pijetetom prisjećamo 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je 102 djece.

U izjavi koju je dao predsjednik ovog udruženja Emir Bešić, pored ostalog, kaže da je sretan što gradjani znaju za ovaj dan, što dolaze da uzmu bijelu traku, jer žele poticati kulturu sjećanja na 102 ubijene djece Prijedora i na svaku žrtvu agresije u BiH.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na Bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26.i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости