NAKNADE ZA NEKADAŠNJE BORCE: PREMA ZVANIČNIM NAJAVAMA ISPLATE KREĆU OD MJESECA JUNA

Foto: rtvusk Foto: rtvusk

Kantonalni ministar za boračka pitanja Samir Jašaragić najavio je skori početak isplate naknade nekadašnjim borcima, a po osnovu vremena provedenog u ratnom sastavu Armije R BiH. Proces nije mogao krenuti prije jer je, kako kaže, riječ o složenoj proceduri provjere podnosilaca zahtjeva. Prema njegovim riječima, planirano je da se isplati naknada za maj i razlika za januar, što će biti obrazac za isplate do kraja godine.

Inače, blizu 1700 boraca prijavilo se za primanje naknade što nažalost ukazuje da i 25 godina nakon rata mnogi od njih teško žive. Ova brojka definitivno nije konačna jer u općinske BIZ-ove i dalje pristižu novi zahtjevi. U Udruženju RVI pozdravljaju konačno kretanje u implementaciju zakona u dijelu koji se odnosi na isplatu naknada. Smatraju ipak da to nije rješenje u smislu osiguranja normalnih uslova za život najzaslužnijih za odbranu države.

Elvir Hadžić, predsjednik Organizacije RVI Bihać cijeni da je zapošljavanje, tj. radno mjesto pitanje kojem se treba više posvetiti pažnje, jer je to jedino dugoročno rješenje za egzistenciju tih ljudi koji su dali svoj doprinos u odbrani domovine. U tom smislu u ovoj organizaciji ocjenjuju izuzetno pozitivnim projekte poput onog preko Fonda za stambeno zbrinjavanje boračke populacije USK. Naime, u ovoj ustanovi odlučili su uz već dvije pokrenuti i treću kreditnu liniju za sve ratne veterane koji bi, uz ispunjavanje određenih uslova, trebali pronaći posao kod ovdašnjih poslovnih subjekata ili pokrenuti vlastiti biznis.

Izvor: rtvusk

 

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1664 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa