Podignuta optužnica protiv tri osobe za krijumčarenja ilegalnih migranata

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata. Optužnica je podignuta protiv bh. državljana: Zuhdije Odobašića (1997) iz Bužima, Semira Bajraktarevića (1990) iz Bosanske Krupe i Hamze Bajraktarevića (1998) iz Bužima.

Optuženi se terete da su, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini.

Oni se terete da su 5. marta prošle godine, po međusobnom prethodnom dogovoru, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport krijumčarenih osoba azijskog porijekla preko teritorije BiH, iz pravca Sarajeva do Velike Kladuše.

Prema navodima optužnice, optuženi su prevozili osamnaest ilegalnih migranata s kojima su dogovorili novčanu naknadu kao materijalnu korist za izvršenje krivičnog djela, a migrante su prevozili u motornom vozilu kombi kojim je upravljao drugooptuženi, dok su ostala dvojica optuženih imali ulogu tzv. "čistača", odnosno išli su vozilom ispred njih i obavještavali ga o eventualnim policijskim kontrolama i patrolama na putu.

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi su prilikom izvršenja krivičnog djela otkriveni i spriječeni od strane policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo na području Vogošće.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

FENA

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 121 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 873 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa