Obilježena 26. godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka u Bosanskoj Krupi

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset šest godina od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe.

Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je u organizaciji Općine Bosanska Krupa, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ i Organizacije RVI Bosanska Krupa obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana, ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra.

Po dolasku učesnika marša koje je predvodio ratni starješina Asmir Hadžipašić – Asko svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima su se obratile ratne starješine 511. slavne bbr. Alija Kurtović i Asmir Hadžipašić. Podsjetili su na ratni put boraca, na najteže ali i najslavnije trenutke Krupljana. Zahvalili su se svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša među kojima je bilo mnogo mladih, te istakli kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda, oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili život.

Pozdrave i čestitke uputili su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i ministar za pitanja boraca i RVI USK Samir Jašaragić. Istakli su ogroman doprinos koji su pripadnici 511. slavne brigade dali u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i naglasili kako će svoju i moralnu i finansijsku podršku ovakvim manifestacijama davati dok god za to budu imalu priliku i mogućnost.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

Za sve učesnike marša i goste, tradicionalno, na Kobiljnjaku je pripremljena večera – gulaš. Za razliku od ranijih godina, zbog epidemioloških mjera, nije održan kulturno-zabavni program.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 134 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 942 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa