MUP USK upozorava na prevare putem društvenih mreža

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Uprava policije MUP USK-a, u proteklom periodu zaprimila je više prijava krivičnog djela „Prevara“, izvršenog putem društvenih mreža.

Nakon što izrade lažne facebook profile ili e-mail adrese, cyber prevaranti komuniciraju sa ciljanim osobama, te ih putem e-maila, messenger-a ili na neki drugi način obavještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente,  tražeći da im se pošalje novac na određeni broj računa ili određeno mjesto.

Isto tako žrtve prevara su putem facebooka dobijali aplikacije za učešće u različitim nagradnim igrama, a potom putem messengera dobijali poruku kako su baš oni „sretni dobitnici“ te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa.

Česti su slučajevi prevara putem internetskih kupoprodajnih servisa (eBay, PIK.ba i sl.) kojom prilikom se nudi različita roba veom dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva ovdje se radi o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak vremenski period te se koriste za vršenje prevara.

Uprava policije MUP USK-a upozorava javnost, da prevare putem interneta postaju sve raznovrsnije te poziva građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o „nagradnim igrama“ na društvenim mrežama, niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.                                                                                                                           

Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, a ako postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj treba  odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.

Izvor: Vlada USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 233 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 350 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa