3.maj – Svjetski dan slobode medija

Foto: ilustracija Foto: ilustracija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3.maja. Ovaj dan ustanovila je Glavna skupština UN-a 1993. godine s ciljem širenja slobode izražavanja koju posebno trebaju podsticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a. Obilježavanjem „Dana medija“ želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njenoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili živote radeći svoj posao. Svjetski indeks slobode medija za 2019.godinu koji su objavili „Reporteri bez granica“ pokazuje kako je mržnja prema novinarima degenerirala u nasilje, doprinoseći povećanju straha. Broj zemalja koje se smatraju sigurnima, gdje novinari mogu raditi u potpunoj sigurnosti, i dalje opada, dok autoritarni režimi nastavljaju pooštravati zakone koji se odnose za medije. Svake godine ocjenjuje se stanje u medijima i novinarstvu u 180 država i teritorija. Izvještaj ukazuje na narastajući osjećaj straha kod novinara. Politički lideri neprijateljstvo prema novinarima izazivaju svojom retorikom što u konačnici donosi opasnosti za novinare. Od svih svjetskih regija, najveće pogoršanje je u Sjevernoj i južnoj Americi. Jedna od najopasnijih država za novinare u svijetu je Meksiko, u kojem je najmanje deset novinara ubijeno 2018.
Evropska unija i Balkan su područje u kojem je zabilježeno drugo najveće pogoršanje u regionalnoj ocjeni - poštuje se sloboda medija i načelno novinari su najsigurniji u ovom regionu, ali su ipak oni izloženi ozbiljnim prijatnjama. Ubistva na Malti, Slovačkoj i Bugarskoj, verbalni i fizički napadi u Srbiji i Crnoj Gori kao i to da se mnoge televizijske ekipe nisu usudile pratiti proteste „Žutih prsluka“ u Francuskoj bez pratnje obezbjeđenja. U izvještaju „Reportera bez granica“ za 2019. godinu, a koji istražuje medijske slobode širom svijeta, BiH zauzima 63. mjesto od ukupno 180 država. U izvještaju ističe se da je BiH obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utiču na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.
Odluke urednika medija, koje reflektuju etničke podjele i govor mržnje su sve više zastupljene. Novinare napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, kao i zbog onoga što pišu.Tužbe zbog klevete ili srozavanja časti česti su alati političara kojima se novinari žele zastrašiti i odagnati od istraživanja pojedinih tema. Vlasništvo nad medijima je također razlog za brigu jer ono uglavnom nije transparentno. Radni uslovi za novinare su uglavnom loši, jer se potpisuju ugovori na kratko određeno vrijeme uz male plate.- navodi se, pored ostalog, u izvještaju „Reportera bez granica“.
RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1556 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa