1.MAJ 1992. – 1.MAJ 2020. DA SE NE ZABORAVI – DA SE NE PONOVI

Foto: arhiva Foto: arhiva

Na današnji dan 1.maja (petak) 1992. sa svojih ognjišta nakon 50 godina ponovno su protjerani mještani podgrmečkih sela Velikog Dubovika,Arapuše,Zalina,Jasenice,Polja,Potkrša,Potkalinja...

I ovaj put odsječeni,nemoćni i u okruženju očekivali su svoju sudbinu...Bosanska Krupa je već napadnuta prije 10-tak dana, a njeno muslimansko stanovništvo protjerano na lijevu obalu rijeke Une, pale su i prve žrtve.

U cazinsku krajinu gdje su mnogi spas našli 1941.ovaj put nije se moglo,Bosanska Krupa je već bila prva borbena linija i prolaza nije bilo.

Tadašnje „ratno predsjedništvo srpske opštine Bosanska Krupa“ odlučilo je da se muslimansko stanovništvo sa ovih prostora iz „bezbjednosnih razloga“ evakuiše u Sanski Most.

Tako su za svega nekoliko sati ova podgrmečka muslimanska sela ostala bez svojh stanovnika,zavladala je pustoš,tuga, a sve ono što je godinama stvarano nestat će u pljački,paljevini i rušenju.

"Zaista je teško riječima opisati stanje u koje smo se tada nalazili,a kiša koja je tog dana padala samo je pojačavala osjećaj tuge i bola koju smo proživljavali"-reći će jedan od preživjelih.

I dok su kolone napuštale ova mjesta mnogi su se sa suznim očima okretali da još jednom,možda i posljedni put vide svoje ognjište,svoju džamiju,njivu...

Tužne kolone Arapušana,Dubovičana,Jaseničana,Zalinjana krenule su putem Sanskog Mosta,putem neizvjesnosti...

Dolaskom na područje općine Sanski Most mnogisu utočište našli kod rodbine i prijatelja u sanskim mjestima Modra,Vakuf,Gorice,Fajtovci,Kamengrad idr. Ono što treba napomenuti i što se nikad ne smije zaboraviti jeste gostoprimstvo naroda ovih mjesta kod kojih je utočište nadjeno.

U narednim mjesecima zajedno sa domaćim stanovništvom proživljavao se težak period.

Uslijedila su hapšenja,maltretiranja,odvođenja u logore,a nažalost i ubistva. Mnogi su završili u logorima kao što su Manjača,Kamenica kod Drvara,zatvori u Palanci,Jasenici,osnovna škola u Bosanskoj Krupi u kojima su proživljavali najstrašnije torture i mučenja, a nažalost i ubistva. Kosti mnogih su pronađeni po raznim jamama i masovnim grobnicama kao što su Jama Zvečarka,Jama Lisac i ostale,a za mnogima se još traga.

Zahvaljujući borcima Armije BiH koji su oslobodili naše krajeve mještani pomrbutih naselja dočekali su da se vrate na svoj kućni prag ili makar od obog što je ostalo.

A ono što su zatekli po povratku bilo je užasavajuće. Mjesta u kojim '92.godine nije bilo apsolutno nikakvih ratnih dejstava su popaljena i porušena. U Velikom Duboviku je 90% objekata sistematski minirano i porušeno.

Iako su mještani podgrmečkih sela rasuti po cijelom svijetu neophodno je vraćati se , dolaziti i učiti mladje naraštaje šta se zapravo dogodilo kako se historija ne vi ponovila.To je dužnost i obaveza svih nas.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1613 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa