Eko - regata ovog vikenda produžena do Bosanske Krupe

Od ove godine,tačnije u subotu krenula je i EKO-regata i na prostoru Bosanske Krupe.Krupski mladi i stari,oni koji žive ili žele ljepšu sliku za predstojeću i svaku buduću turističku sezonu, pridružili su se ciljevima prošlogodišnje Eko-regate organizirane na području Bihaća,kada su bihaćki entuzijastiotpočeli akciju čišćenja obala rijeke Une uz podršku unoljubaca- raftera, kajakaša, ronilaca, ali i građana koji žive uz Unu.

Cilj obe Eko-regate je uljepšati vodeni put Unskoj regati i svim drugim veslačima i turistima koji dolaze na Unu, ali i uticati na ono najvažnije, a to je razvijanje ekološke svijesti građana.

Upravo o ovoj Eko-regati više smo saznali od Dine Zjakića koji je kazao da su ,njih oko 50-70 odlučili u subotu da produže Eko-regatu koja je prošle godine započela u Bihaću,s istim ciljevima.

Planirali su da se održi još na početku aprila,ali su morali čekati bolje vrijeme i sunčani vikend.

Uz mlade koji su okupljeni oko udruženja koja u svojoj ponudi imaju raftin i vožnju lađom i kajakom,s njima su danas i Čuvari okoliša,kao i građani koji su iz ljubavi prema čistoti i ljepoti rijeke Une se pridrućili akciji.Žele očistiti koliko mogu,ali takođe žele da to učine i građani koji žive uz rijeku Unu,posebno apelujući na one koji još nisu shvatili vrijednost rijeke i koji je uneređuju otpadom i smećem.Krenuli su u subotu od 10 sati i čistili dio od grmuškog mosta do gradskih obala Une.

Ostvarali su dva cilja.Koliko su stigli očistili su obale,potaknuli i građane koji žive uz Unu da i sami urede svoje prostore,ne samo do gradskog keja.Tokom vikenda zabilježene su i akcije građana u Halkićima i Bosanskoj Otoci.

Istopvremeno ,u organizaciji Turističke zajednice Bihać, Gradske uprave, te JP „Nacionalni park Una“ provedene su brojne akcije čiščenja riječnog korita i obala rijeke Une, Štrbačkog buka, te gradskih površina.Dvodnevna  tradicionalne “Eko-regata u Bihaću privukla je sve rafting agencije, kajakaše, ronioce, ribolovce i građane.

Inače,javno poduzeće “Nacionalni park Una” takođe već treći vikend zaredom realizira akciju pod sloganom “Samo malo dobre volje”, kojom se uređuju svi prilazi i posebno najatraktivnija destinacija Štrbački buk.Ekološki vikend u gradu na Uni upotpunjen je i akcijama čišćenja i uređivanja gradskih šetališta, biciklističkih staza, izletišta i odmarališta,planinarskih puteva, koje je organizirala Gradska uprava.

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 172 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 287 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa