U susret 30 godina Patriotske lige i 29 godina od agresije na Bosansku Krupu

Ovog 20.aprila obilježavamo 30 godina od formiranja Patriotske lige Bosanska Krupa i 29 godina od agresije na Bosansku Krupu.

U prva dva dana ratnog vihora poginulo je 11 pripadnika Patriotske lige. Irfan Kadić je prva žrtva agresije. Bio je taksista, a ubijen je nadomak svoje kuće. U vrijeme početka agresije Patriotska liga je imala najveću ulogu i značaj ,posebno u usporavanju agresora kako bi se stanovništvo koje nije pobjeglo iz svojih domova na sigurno, uspjeli bezbjedno izvući na lijevu obalu Une. Ovo se posebno odnosi na 4500 mještana Ostrožnice, Malog i Velikog Badića, Muslimanske Jasenice, ali i Arapuše koja je prva bila blokirana u uvodu u agresiju na našu općinu. Napad na Bosansku Krupu desio se 21.aprila u 17.50 sati. Procjene su da je oko hiljadu muslimana ostalo u gradu, onih koji nisu mogli ili nisu htjeli izići. Oni koji nisu likvidirani odvedeni su prema Sanskom Mostu, Prijedoru, Banja Luci, B.Petrovcu...Stigle su i vijesti o zarobljenima i torturama nad njima u tadašnjoj školi Petar Kočić,Jasenici...Poginuli,ranjeni,raseljeni...slike su koje smo gledali svaki dan i tako 1244 dana, dok se 17.septembra nije oslobodila Bos.Krupa i dok nisu stala ratna dejstva.

Usljed epidemije koronavirusa na području Općine neće biti organizovanih sadržaja kojim bi se obilježili ovi datumi. Ipak kako je najavljeno iz Udruženja boraca „Patrotska liga“ na 21.april od 10 sati delegacije, kako općinska tako i boračke obići će spomen obilježja i šehitluke te položiti cvijeće i proučiti fatihu za sve poginule u toku odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995.godine.

Mora se reći da je za sada malo arhivske gradje i historijske materijalne zaostavštine iz vremena agresije na Bos.Krupu pretočeno u knjige koje bi poslužile ne samo kao podsjetnik za one koji su prošli ratna stradanja , već i za one koji su došli poslije. Dvije knjige koje su za sada uradjene su „Put do povratka“ ,generala Fadila Hasanagića i knjiga dr. Muje Begića “Bosanska Krupa 1992-1995, porušeni grad”, u kojoj se takodje nalaze neke od odluka, naredbi, izvršioca, mjesta, imena, i potresnih svjedočenja.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 135 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 707 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa