VIDEO: Predstavljamo idejno rješenje uređenja javnih površina u ulici 511. slavne bbr. i Trga Alije Izetbegovića

Općina Bosanska Krupa je provela konkurs za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog i pejzažnog rješenja uređenja javnih površina u ulici 511. slavne brdske brigade i Trga Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi. Putem konkursa pristigla su tri rada a kao najbolji ocijenjen je rad Arhitektonskog studija Bis-Tip iz Sarajeva.

 

Konkurs je objavljen kako bi se došlo do najkvalitetnijeg idejnog rješenja koje će u prostornom, ambijentalnom, vizuelnom i funkcionalnom smislu stvoriti ugodan prostor za sve korisnike. Njime su za tri najbolja rada, koliko je i pristiglo, predviđene novčane nagrade u iznosima od 2.000, 1.200 i 800 KM. Međutim, najveću nagradu, prema mišljenju stručne komisije, zaslužio je Arhitektonski studio Bis-Tip.

 

“Dobili smo idejno rješenje i sada idemo u realizaciju. Ima ovdje posla, sve poprilično mnogo košta, ali odlučni smo da uredimo uži centar, da stvorimo ambijent koji će biti ugodniji, ljepši. Predstoji nam izrada glavnog projekta, a za to vrijeme ćemo iznalaziti potrebna sredstva. Koliko će sve tačno koštati sada ne možemo sa sigurnošću reći, ali možemo se voditi iznosom od 1.200.000,00 KM kolika je predračunska vrijednost prema pobjedničkom idejnom rješenju“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Načelnik ističe da se radi o najfrekventnijim površinama ulice 511. slavne brdske brigade i Trga Alije Izetbegovića koje su smještene u užem gradskom jezgru, povezanih sa tvrđavom “Pset”, gradskim kejom i pješačkom zonom, drvenim mostovima, zbog čega je konkurs predstavljao poseban ambijentalni izazov za oblikovanje i sadržajno opremanje tretiranog prostora.

 

Na konkurs su se mogla prijaviti sva zainteresovana pravna i fizička lica koja posjeduju obrazovanje iz oblasti arhitekture, urbanizma, likovnih, primjenjenih umjetnosti. Osim pojedinaca mogli su se prijaviti i autorski timovi, pod uslovom da je najmanje jedan član završio fakultet iz oblasti arhitekture. Pristigle radove stručna komisija je ocjenjivala i vrednovala u skladu sa utvrđenim kriterijima, kao što su originalnost i inovativnost ideje; prostorna usklađenost sa postojećim ambijentom; estetska i oblikovna rješenja; izvodljivost predloženog rješenja i racionalnost i ekonomičnost rješenja (usklađenost kreativnih i komercijalnih aspekata). 

 

VIDEO

 

 

Zadnji put promjenjen petak, 16 April 2021 12:47
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 678 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa