U Bosanskoj Krupi obilježen Dan Armije BiH

Dan formiranja Armije Republike BiH jedan je od najznačajnijih dana u novijoj historiji naše države, koji svjedoči o herojskoj borbi jednog naroda za opstanak.
U Bosanskoj Krupi, na Centralno šehidsko spomen-obilježje poginulim borcima i starješinama 511. slavne, uz učenje Fatihe,u čast dvadesetdevet godina Armije Republike Bosne i Hercegovine, cvijeće su položili općinski načelnik Armin Halitović i predsjedavajući Općinskog vijeća Đemal Elezović sa zamjenikom Mirsadom Jusićem,kantonalna zastupnica Ifeta Kadić,predstavnici boračkih udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata,vijećnici i predstavnici političkih partija te ustanova i poduzeća.
Dvadesetdeveta godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, ove je godine zbog trenutne situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, u Bosanskoj Krupi obilježena skromno ali dostojanstveno,što ne umanjuje značaj ovog datuma,posebno za građane bosanskokrupske općine.
Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH. Bila je sastavljena od korpusa.
Najčešći simbol A RBiH bio je ljiljan, a grb iste je ustvari grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja A RBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.
Ostaje zadatak iz riječi generala Atifa Dudakovića :
„Obaveze i dužnosti prisutnih su da upoznaju mlađe generacije sa nastankom i djelovanjem najveće vojne formacije u BiH. S tim u vezi, treba konstantno podsjećati na to kako je došlo do ideje o formiranju Armije R BiH pa do realizacije zadataka koje je imala i bitaka koje je izvojevala. Na taj način očuvaće se prava i jedina istina o Armiji BiH i njenim borcima“, kazao je za historiju general Atif Dudaković.
Hvala svima koji su se boreći u svojoj Armiji darivali svoj život,veliko poštovanje njihovim prodicama,čestitke svim onima koji su preživjeli i koji nam svjedoče da smo zahvaljući njima danas slobodni u nezavisnoj BiH.
Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen četvrtak, 15 April 2021 09:27
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 866 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa