Dvadesetosam godina poslije, sjećanje Faraona, Paraga, Demona i Gromova s broja 511

U nedjelju,jedanaestog aprila 2021.godine ,pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića,u Bosanskoj Krupi je obilježen dan kad je formirana Izviđačko-diverzantska četa ”Faraoni ,koji oni slave kao svoj Dan, a ujedno iDan specijalnih jedinica 511. slavne bbr.“.

Nekoliko preživjelih pripadnika Izviđačko-diverzantske čete ”Faraoni”, : Izviđačko-diverzantskog voda „Parage“, Prvog bosanskokrupskog bataljona, Izviđačko-diverzantskog voda “Demoni“, Drugog otočkog bataljona, Izviđačko-diverzantskog voda „Gromovi“, Trećeg bataljona,  okupili su se ispred Centralnog spomen-obilježja šehidima I poginulim borcima u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu, a zatim isto to ponovili na spomen-obilježju u Bosanskoj Otoci i Jezerskom, te šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom, mezarlucima u Oraščanima, te na spomen-obilježju “ Ljiljan” na Ćojluku.Zajedno,kao i u 1244 dana mukotrpne borbe protiv agresora i znatno nadmoćnijeg neprijatelja, do konačne pobjede,uz svoje saborce, bio je svih godina i 2021.godine prvi čovjek grada.

Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine, naredbom komandanta 511. slavne bbr.,komandanta Mirsada Crnkića, formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni“. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine. IDČ „Faraoni“ su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti Petog korpusa, a na ratnom putu ove čete kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjeni. Osmorica „Faraona“ su nosioci najvišeg ratnog priznanja – značke „Zlatni ljiljan“, a dvojica boraca priznanja „Srebreni štit”.

Jedanesti april koji se obilježava kao Dan “Faraona” početak je obilježavanja svakog dana,sata,minute,svakog aprila,u znak sjećanja na svaki trenutak koji je prethodio 21.aprilu,najstrašnijem danu za sve Krupljane i Krupljanke koji su su bili i ostali vječni zaljubljenici u svoj grad,njegove ulice,danu kada su protjerani iz svojih domova samo zato što su se drugačije zvali i drugačije razmišljali od sugrađana koji su njihove domove poželjeli za svoje, provodeći fašističku politiku čistih teritorija na kojima nije bilo mjesta za bivše komšije koji nisu bili srpske nacionalnosti ili nisu prihvatali sudbinu koju su agresori namijenili Bosni I Hercegovini,neprihvatajući, da,kao i druge države,voljom većine,nastavi samostalni put poslije raspada Jugoslavije.

Nadljudska borba ,povratak u rodni oslobođeni grad,ponovno njegovo rađanje i obnova popaljenog i porušenog grada jedini je lijek svim pripadnicima specijalnih jedinica i njihovih suboraca 511.slavne brdske bosanskokrupske 511.slavne Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine,lijek s kojim su mogli nastaviti živjeti,uz obavezu da u danima aprila posebno odaju dužno poštovanje svojim suborcima koji su u tu slobodu voljenog grada, ugradili svoje živote.Od 2015. godine Dan “Faraona” se počeo, na području bosanskokrupske općine, obilježavati i kao Dan specijalnih jedinica 511.slavne,kako bi se u današnjici potvrdilo ono što ih je krasilo u odbrambeno-oslobodilačkoj borbi-zajedništvo do konačnog cilja oslobođenja,danas do zajedničkog čuvanja sjećanja na te dane kako bi oni bili putokaz onima koji se sada rađaju u njihovom rodnom gradu.

Nažalost,svi ti ljudi koji su nosili bajrak slobode u odsudnim bitkama još uvijek se bore za skroman život u državi koja im se nije odužila.Uz uspomene,bolne i neprebolne,jedina im je draga sloboda i ispunjena zakletva svome komandantu,a jedina snaga da život ide i da se njihov rodni grad razvija, najviše sopstvenim snagama,kao što je često bilo i u borbama,beskrajno ponosni su što su pripadnici Petog korpusa i Armije BiH koja će svoj Dan obilježiti i ovog petnaestog dana aprila.

Dževada Štancl

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 172 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 648 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa