Prošlo je pola vijeka od pvog kongresa Roma u svijetu (Uz Svjetski dan Roma)

Ove godine obilježava se 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. Na tom Kongresu  usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni kao i proglasio službeni romski jezik (romani chib). Također je  i službeno prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Svjetski dan Roma, 8. april obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (˝Idem, Idem˝).
Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Svjetski dan roma

U mnogim evropskim zemljama Romi se još uvijek suočavaju s predrasudama, netolerancijom i diskriminacijom.Tako je i u BiH.

A društvo koje cijeni različitost i omogućuje svima jednake šanse,kako se često volimo predstavljati, ne može tolerirati diskriminaciju i isključivanje i protiv toga se treba boriti sistem.

U tom kontekstu, zajednička i pojačana borba   protiv diskriminacije Roma igra važnu ulogu. Aktivno participiranje i inkluzija mogući su samo ako je u našem društvu zajamčen odnos bez vrijednosnih predrasuda i ako u njemu nema mjesta za negiranje jednakosti Roma, kao najbrojnije nacionalne manjine u BiH. Oni imaju pravo da kao manjina dožive priznanje svoje kulture i povijesti i da imaju svoje mjesto u središtu našeg društva, otvorenost i poštovanje u međusobnom ophođenju sa svojim sugrađanima. To je osnova za miran suživot u našem društvu.

Zaštita romske manjine je doprinos društvenoj raznolikosti koji se ne smije miješati s asimilacijom. Ko to sebi postavi za cilj, mora stvoriti i okvirne uvjete kako bi se mogao očuvati identitet. Novi strateški okvir EU-a, koji se zalaže za ravnopravnu inkluziju Roma u Evropi.

bhv

Status Roma nikad nije bio zavidan, ali je izbijanjem rata 1992-1995. godine još više pogoršan. Romi u BiH žive u ekstremnom siromaštvu, 90 posto njih je bez zdravstvene zaštite, 70 posto živi od neredovne socijalne pomoći a 60 posto je nepismeno. Smrtnost romske djece je dvostruko veća. Životni vijek Roma je kraći za 10 do 15 godina od životnog prosjeka ostalih stanovnika BiH. Veliki broj njihovih bespravno izgrađenih naselja su bez vode, kanalizacije i struje.

Ova statistika mijenjat će se postepeno, zahvaljujući dobro osmišljenim programima uključivanja Roma u redovno školovanje, bolje organiziranom socijalnom zaštitom, te  formiranjem kvalitetne mreže mladih romskih lidera koji će dugoročno djelovati u svojim zajednicama.

BiH je bila aktivna zemlja članica procesa „Dekade uključivanja Roma 2005. – 2015.”, u koju je bilo uključeno 12 zemalja regiona. Od jula 2014. do septembra 2015. godine BiH je predsjedavala procesom Dekade i organizovala 27. i 28. sjednicu Međunarodnog upravnog komiteta i tri međunarodne konferencije.
BiH je opredijeljena da Romi budu ravnopravan dio društva za što je neophodna veća uključenost romskog nevladinog sektora i Odbora za Rome Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Iako su ostvareni brojni pomaci, s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju s kršenjem njihovih osnovnih prava, te je potrebno nastaviti aktivno djelovanje u tom pravcu, na svim nivoima vlasti u BiH i obezbijediti bolji pristup u ostvarivanju njihovih socijalnih, ekonomskih i kulturnih prava.

Svim pripadnicima romske populacije čestitamo 8.april – Svjetski dan Roma !

Dževada Štancl

romi-e1523135326787

 

Zadnji put promjenjen četvrtak, 08 April 2021 11:30
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 192 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 481 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa