Uz Svjetski dan zdravlja 2021.

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Još od marta prošle godine svakog pojedinca stvarnost je „natjerala“ da misli o svom zdravlju, zdravlju svojih najmilijih, zdravlju šire društvene zajednice.Taj vremenski period je ukazao na prednosti i nedostatke zdravstvenih sistema,a dokazao je da prevencija spašava više života nego liječenje,godina u kojoj smo kao civilizacija shvatili da je biti zdrav najveća vrijednost i da su istinski heroji i heroine zdravstveni radnici svih usmjerenja.

Zdravstveni profesionalci svih usmjerenja, koji humano i nesebično rizikuju svoje živote kako bi spasili živote drugih prva su linija odbrane od Covida 19 koji je izmijenio način života i rada u cijelom svijetu.Hvala im !

Danas,7.aprila je Svjetski dan zdravlja.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u svijetu.

Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula činjenicu da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade. Diljem svijeta postoje oni koji imaju lošije uvjete stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, veću spolnu nejednakost i imaju mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i zraku, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama. Sve to uzrokuje bolesti koje je moguće izbjeći te šteti društvu u cjelini.

Ovogodišnja kampanja naglašava ustavno načelo SZO-a kako je „uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status.“

Pandemija COVID-19 svjetska je zdravstvena kriza, ali najpogubnija je za već ranjive zajednice.

Tokom aktualne COVID-19 pandemije upravo dolaze do izražaja postojeće nejednakosti u zdravlju, kako na globalnoj razini, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. One se očituju od uvjeta života pojedinaca ili populacijskih skupina i s time povezanih (ne)mogućnosti kvalitetnog provođenja epidemioloških mjera i zaštite od infekcije, do distribucije cjepiva. Primjerice, procjenjuje se da će za proizvodnju količine dovoljne za globalne potrebe proći između tri i četiri godine, a prema analizi britanske humanitarne organizacije Oxfam, u 70 najsiromašnijih zemalja svijeta cjepivo neće dobiti devet od deset njihovih stanovnika. Pravo na zdravlje, odnosno pravo na neophodna cjepiva ima iznimnu važnost i trebalo bi, u duhu svih konvencija koje se na to odnose, biti proglašeno globalnim javnim dobrom.

Distribucija cjepiva na globalnoj razini argumentovano pokazuje kako nas očekuje još puno rada na pravednoj raspodjeli zdravstvenih resursa, ali i koliko je globalno zdravlje važno, jer se ovakve pandemije mogu suzbiti samo ukoliko se suzbiju globalno.

Važno je osigurati da zajednice budu na prvom mjestu u procesima odlučivanja te težiti ostvarenju cilja da svi imaju uvjete za život i rad koji pogoduju dobrom zdravlju-poruke su Svjetske zdrastvene organizacije za 2021.godinu.

I u našoj zemlji,kao i u regionu i svijetu,najteži dio današnjice je na zdravstvenim radnicima.U većini zemalja oni su više od godinu radili u posebni uvjetima,a u ekonomsko nerazvijenim zemljama u veoma lošim uvjetima koji su sami improviziraligdje nedostajaču opremu dograđuju, kako bi pružili najviše pacijentima,a poštovali sve propiseSvjetske zdravstvene organizacije,kriznih štabova,ministarstva,nadomještajući sve ono što nemaju od opreme i lijekova,svojim stečenim znanjem,istovremeno, znajući da ni oni nisu imuni na virus.

Svakodnevno imamo vijesti o preminulim stručnjacima u zdravstvu koji su bili na prvoj liniji borbe s Covidom 19.

Zato uz ovaj mali osvrt na današnji dan,uputimo zahvalu svim odgovornim zdravstvenim radnicima,a posebno uposlenicima ZU Dom zdravlja Bosanska Krupa,uz želju da ostanu zdravi i tako budu spremniji,da u ovim danima velikog broja oboljelih,izolavanih i povećanog broja preminulih ,pruže što bolje usluge i savjete te da se sa svojim osobljem izbore za što veći broj vakcina,kako bi što prije počeli opću imunizaciju stanovništva,naravno onih stanovnika koji žele da se vakcinišu i koji znaju da je ono najbolja brana većoj zarazi,ali i njenim izraženijim posljedicama.

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 134 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 733 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa