Otežan rad Roditeljske kuće, djeca od raka obolijevaju i u pandemiji

Foto: FENA Foto: FENA

Udruženje, koje upravlja Roditeljskom kućom, finansira se isključivo putem projekata i donacija dobih ljudi, a Vatreš kaže da nemaju stalna primanja iz budžeta.

- Želimo pozvati i političare i kreatore budžeta na svim nivoima da nas se sjete. Želimo da ljudi shvate da je naše samo ono što damo - istakla je Vatreš.

Posebno je pohvalila vlade Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona i Grad Visoko, koji su im kako kaže, nesebično pomogli.

- Želimo pružiti oboljeloj djeci osnovne životne standarde u procesu liječenja, a tu nam je potrebna podrška sistema, da prepoznaju maligna oboljenja, da prilikom kreiranja budžeta vode računa da postoji Roditeljska kuća koja pruža potpuno besplatan smještaj za djecu i roditelje koji dolaze na liječenje u Sarajevo ili Roditeljski stan u Tuzli - poručila je.

Vatreš je pojasnila da se u Roditeljskoj kući ne pružaju samo usluge spavanja, već i ukupan proces psiho-socijalne pomoći i podrške, kako djetetu objasniti da je obolio i da će provesti određen broj mjeseci u bolnici, a i kako roditelje pripremiti na to da moraju svoj život promijeniti iz temelja.

- Desi se da je i roditeljima potrebna finansijska pomoć, gdje jedan roditelj radi ili nijedan - istakla je.

Od realizacije redovnih akcija, Vatreš je naglasila da su tokom pandemije imali dvije akcije darivanja krvi za djecu oboljelu od raka te je najavila da će nakon ramazana organizirati još jednu akciju u saradnji sa Zavadom za transfuziologiju.

- Tokom liječenja, jedno dijete više puta prima krv i krvne derivate - kazala je.

Među projektima na koje se odazvao veliki broj građana je "Moja kosa, tvoja kosa", u okviru kojeg prave perike za djevojčice koje su uslijed liječenja privremeno ili trajno izgubile kosu.

- U našoj bazi imamo oko 10.000 osoba koje su donirale kosu, a do sada smo napravili i uručili više od 40 perika - navodi Vatreš.

Međutim, napominje da je za izradu jedne perike potrebno oko 15 radnih dana i repromaterijal u vrijednosti od 1.200 KM. Te perike na slobodnom tržištu dosežu cijenu od oko 4.000 KM.

- Perike se prave po mjerama i ručno su rađene, i što je najvažnije, vraćaju osmijeh našim djevojčicama - istakla je Vatreš.

Naglasila je da su pokrenuli i projekt "Nutricionistička podrška djeci oboljeloj i liječenoj od raka" koji je počeo u januaru i trajat će godinu, jer kada dijete oboli od maligne bolesti, roditelji se vrlo često pitaju jesu li gdje pogriješili, jesu li dovoljno zdravo živjeli te najčešće se pitaju jesu li dovoljno pažnje posvećivali zdravoj ishrani djeteta i da li je to moglo dovesti do pojave bolesti kod njihovog djeteta.

- Naravno, pojava maligne bolesti je mnogo kompleksnija, ali svakako važi i sve što je nauka dokazala, a to je da unosom zdravih namirnica unapređujemo svoje zdravlje i kvalitetu života - kazala je.

Kada počne liječenje djeteta oboljelog od raka, istakla je, cijeli životni stil se mijenja i potrebno je posebnu pažnju posvetiti ishrani te isto tako nastaviti nakon završetka liječenja. Primjetno je poslije liječenja da djeca postaju sklonija debljanju i vrlo često imaju problema s povećanom tjelesnom težinom.

Cilj projekta je pomoći djeci i roditeljima da nauče šta je to zdrava ishrana, kako da poboljšaju životne stilove te kako da se riješe loših prehrambenih navika.

Vatreš je kazala da građani mogu pomoći rad Udruženja i Roditeljske kuće kupovinom 'zlatne maske' Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, koju su predstavili u septembru prošle godine, mjesecu podizanja svijesti o raku kod djece.

- Mnogi građani su postali zlatni i pokazali da brinu i mare za one kojima je briga najpotrebnija tokom najtežeg perioda u njihovim životima i na tome smo im od srca zahvalni - poručila je.

Vatreš ističe da građani mogu kupiti 'zlatne maske' u prostorijama Udruženja koje se nalaze na Breki te u Konzumu, gdje su odlučili bez ikakvih naknada omogućiti prodaju.

federalna.ba/Fena

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 572 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa