Karcinom dojke vodeće oboljenje kod žena

Educirajmo se i pratimo svoje tijelo,uočimo na vrijeme potencijalnu mogućnost oboljenja od karcinoma dojke (uz „Mimozinu“ akciju Dan narcisa „Jedan cvijet-jedan život“)

Karcinom dojke jedno od najčešćih malignih oboljenja kod žena u BiH.Zato je svima koji se bore s ovom bolešću najvažnije probuditi svijest o važnosti borbe kod žena,ali i muškaraca.Pregled pri tuširanju, redovna kontrola kod ginekologa, pregledati se kod svog ljekara barem jednom godišnje-osnovno je što treba činiti svaki čovjek.

Od karcinoma dojke godišnje u svijetu umiru stotine hiljada žena. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma godišnje se registruje 1,38 miliona novoboljelih od raka dojke. Istovremeno godišnje se registruje 458.000 smrti čiji je osnovni uzrok rak dojke .Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak dojke je najčešći zloćudni tumor žena širom svijeta, kako u razvijenim tako i zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju zadnjih godina broj novooboljelih od raka dojke je u stalnom porastu.Trenutno, ne postoji dovoljno saznanja o uzrocima nastanka raka dojke, zbog čega je rano otkrivanje bolesti izuzetno bitno za spašavanja života. Ukoliko se rak dojke otkrije rano, i ako je dostupan adekvatan tretman, postoji velika šansa da je taj rak dojke izlječiv.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim dijelovima svijeta, maligni tumori su jedan od vodećih zdravstvenih problema. Tačnih podataka nema,jer još uvijek ne postoji registar oboljelih na nivou BiH.Kod žena je najčešći karcinom dojke, dok je kod muškaraca najdominantniji karcinom prostate.Do prije desetak godina, mamografije i ultrazvuk su radile žene u dobi od 40 i više godina. Međutim, sada su preporuke svakoj mladoj osobi, poslije prvog menstrualnog ciklusa, da se kontrolišu.

Novi statistički podaci govore da, nažalost, obolijevaju mlađe osobe, ne samo od karcinoma dojke nego i grlića maternice. Ne zna se tačan broj, ali u prosjeku oko 1.400 žena godišnje oboli od malignog oboljenja.Evidentan je i u porastu je i broj muškaraca oboljelih od karcinoma dojke.

"Sada je to bolest modernog doba ne samo žena nego i muškaraca. Oko 1.400 žena oboli, a od tog broja, od 25 do 50 žena izgubi borbu sa tom bolešću, dakle,od karcinoma dojke. Međutim, imamo veliki broj pacijentica koje se ne javljaju, jednostavno, boje se da se pomire sa svojom bolešću. Smatra se da se "lakše izboriti sa malignim oboljenjem nego sa psihičkom sviješću oboljelih"-upozoravaju stručnjuci.

U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke. Nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.400 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Slično je i susjedtvu :u Hrvatskoj će svaka 10. žena oboli, a sve je veći broj žena mlađe dobi (čak i mlađih od 30 godina). Kako ne postoji način da bolest spriječimo, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi.Kada tumor otkrijemo na vrijeme (veličine do 1 cm), izlječiv je u 98% slučajeva dok je petogodišnje preživljenje kod uznapredovalog stadija bolesti od 35-75%."-kažu hrvatski rentegenolozi. Po stopi smrtnosti u Europskoj uniji, Hrvatska je među tri najgore članice EU-a: češće se umire samo u Mađarskoj i Slovačkoj, pokazujuposljednji podaci.

Svake godine u Srbiji oboli 4.000 žena od raka dojke, 1.600 njih premine, što Srbiju svrstava na drugo mjesto u Evropi po stopi umiranja od ove bolesti. Broj oboljelih žena, prema broju stanovnika uSrbiji , jeste sličan drugim zemljama u okruženju, jer jeu srednjem riziku od oboljevanja, na 20. mestu među 40 zemalja Evrope.Doktorka Ivana Božović Spasojević sa Instituta za onkologiju i radiologiju ističe važnost preventivnih pregleda, jer oni omogućuju da se tumor otkrije kada je veoma mali i kada je procenat izlječenja veoma visok.Ona kaže da inovativni lijekovi produžavaju život oboljelim ženama, čuvaju njegov kvalitet i odlažu primjenu hemioterapije, koja je i dalje, kako dodaje, osnova onkologije, i ima neku dozu toksičnosti.Sva međunarodna i domaća udruženja upozoravaju žene da rak dojke ne shvaćaju olako i da redovito odlaze na preglede te da i same periodično dobro pregledaju svoje grudi.

Klasične preventivne mjere,samokontrola i umjerenost trebaju postati navika koja nam spašava život.Povred dojke može izazvati promjrnu u dojci,ali ne znači malignu bolest.Ukoliko nekog imate u porodici više pažnje posvetiti redovnim preventivnim pregledima.Ovo su samo su neke od preporuka,od kojih je najvažnija da je rano otkrivanje raka dojke ,u ranoj fazi,izliječiva 95.odsto. Zato ne dopustimo da nam majke, sestre, kćerke, prijateljice umiru.Pregledajte se, redovno se kontrolišite, volite sebe i život.

Ovaj dan –Dan narcisa se obilježava od 1997. godine u regionu,znači pune 24 godine.

Dževada Štancl

Mimoza

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 140 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 671 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa