Međunarodni dan žena u Bosanskoj Krupi

Osmi mart- Međunarodni dan žena,uprkos coroni,na više načina,obilježen je i obilježava se u Bosanskoj Krupi.

Zasigurno najslađe proslave,tek s nekoliko recitacija i prigodnih pjesama pripremile su učiteljice i nastavnice bosanskokrupskih osnovnih škola,ali Dječjeg vrtića Bosanska Krupa,uz strogo poštovanje epidemioloških ograničenja.Nastavnici su prigodno ,na svojim časovima govorili o 8.martu kao historijskom datumu na koji su žene započele revoluciju za ista prava i bolji položaj u društvu.Vremenom ,ovaj praznik je dobio prvenstveno slavljeničku dimenziju,pa je zato mnogo važno što se u školama govori o ovom datumu i njegovom značaju za prava žena.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20.vijeka. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857., u New Yorku zbog loših uslova rada i niskih plata.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena. Dvije godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Sunčan dan u Bosanskoj Krupi,ipak redovi u cvjećarama,na nekoliko cvjetnih štandova u gradu učinio je ovaj dan drugačijim.Mnogo žena je prošetalo gradom,ponosno noseći darivane crvene karanfile i raznobojno cvijeće.

Prethodnih dana tražilo se i mesto više za male osmomartovske kafe kolegica iz radnih organizacija,udruženja,političkih stranaka u kafićima i restoranima,tako možemo kazati da se ovaj praznik uprkos epidemiološkim mjerama obilježio skromno,u manjim grupama,ali ipak obilježio.

Posebno iznenađenje za svoje Krupljanke pripremile su članice udruženja „Ujedinjene žene“.Umjesto klasičnog sastanka i male proslave sa svojim članicama pripremile male paketiće za svoje sugrađanke.I to su učinile u dosta gradova u Bosni i Hercegovini.I time su htjeli pokazati da misle na svoje članice,ali isto tako na sve žene naše zemlje,te i na ovaj način pokazati svoju humanost i želju da ženama pokažu da nikada nisu same,ni kada se raduju,ni kada im je pomoć potrebna.Brojni su događaji za ujedinjenim ženama,brojne akcije koje su rješavale za sat vremena,brojna darivanja u vremenu corone.I to sve sa svojim sredstvima i sredstvima i proizvodima svojih prijatelja.

Bilo je lijepo danas gledati iznenađene žene kojima je na ulici darivana neka sitnica i cvijet karanfila,a mnoge su i same poželjele da budu novi članovi „Ujedinjenih žena“.

Tačno u podne svoju osmomartovsku kafu popile su i članice Udruženje „Mimoza“

Zasigurno,vrijeme corone najviše je ograničilo kretanje i druženje učlanjenih u udruženje oboljelih od karcinoma.O težini njihovog liječenja inače,a posebno u ovo vrijeme, ne treba ni govoriti.Izdržale su i izdržavaju,vjerujući u svoju snagu,ali i podršku svojih sugrađana.danas su popile kafu na otvorenom i jedna drugoj,ovaj put bez zagrljaja i poljubaca ,ali širokog srca, čestitale Osmi mart.

Ne trebamo zaboraviti da su već nekoliko dana članice Aktiva žena Otoka dežurne na tradicionalnoj osmomartovskoj izložbi u Bosanskoj Otoci da bi i ove godine pokazali što sve svojim rukama znaju raditi otočke žene i žene bosanskokrupske općine.

„Svim našim sugrađankama neka i ovaj dan bude dan lične i porodične sreće,dan kada je u našoj svijesti,životu i radu na najbolji mogući način trebamo odati priznanje i poticaj svim ženama za nezamjenjivu ulogu u razvoju i jačanju porodice i društva u cjelini kroz njihovu punu ravnopravnost i društvenu angažiranost.“

Redakcija Radija Bosanska Krupa

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 08 Mart 2021 13:27
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 247 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 365 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa