Sedam zlata, i dva srebra za šest bosanskokrupskih pčelara

Trud se isplatio i stigla su priznanja s IV ocjenjivanja meda u organizaciji Udruženja pčelara Brčko . Uvijek jaka i bogata manifestacija,uvijek planirana na karju godine,ove godine bila je drugačija.

Organizatori su planirali dodijeliti 8 pehara ali zbog istih bodova i potpuno iste vlage u medu morali su obezbijediti još dva. Samo dva uzorka je komisija diskvalifikovala,a dobitnici pehara objavljeni su u februarskom broju BH Pčelara.

Kada su u pitanju medovi iz inostranstva onda je prvu nagradu odnio bagremov med iz Hrvatske,drugu planinski med iz Crne Gore,dok je treći najbolji bios uncokretov med iz Hrvatske.

Krenimo od samog početka.

Udruženje pčelara Brčko je zaprimilo s jeseni 159 uzoraka meda za četvrtu organoleptičku analizu. Uzorci su pristigli iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz regiona od Makedonije pa do Slovenije. Ove godine bilo je 100 uzoraka manje nego protekle dvije godine kao odraz pandemije i vrlo škrte pčelarske paše na šta se nije moglo uticati.

Analiza je bila planirana za novembar protekle godine ali uslovi nisu dozvoljavali. Sastavljene su tri komisije po četiri člana vrsnih pčelara. Dva ocjenjivača su doputovala iz Srbije,tri člana su iz Krajine a ostali su iz susjednih općina i kantona. Tokom analize se moglo vidjeti da je sve manje nepravilnosti u pripremi uzoraka od strane pčelara pa tako su u odnosu na protekle godine medovi daleko bolje procijenjeni,procenti vlage manji a takođe i pravilnije su deklarisani uzorci. Ima naravno i dalje nedostataka koje , kako lažu pčelari, moramo otklanjati zbog naših potrošača ali ovakve manifestacije i služe da se naučimo i budemo profesionalci u svom poslu.

„Prilikom analize uočili smo da iz godine u godinu uzorci su sve urednije pripremljeni, od čistoće, bistrine kao i gustoće. I dalje imamo manjih grešaka prilikom pravilnog deklarisanja meda što je jako bitno za naše potrošače“- kazali su ocjenjivači.

Predstavnica komisije iz Bosanske Krupe, mr Almira Harbaš i sama je pčelar početnik čija se porodica dugo bavi pčelarstvom, a ističe da se sve više mladih okreće ovom korisnom hobiju, te da je u Brčkom, na ocjenjivanju drugi put i da je organizacija na zavidnom nivou. Prioritet njihovog rada i strategija upravo ocjenjivanje kako bi što bolje pripremili svoje pčelare i za neka evropska takmičenja, a sve u cilju da na tržište plasiraju kvalitetan proizvod

Organoleptička analiza podrazumijeva: miris, ukus, boju, gustinu i to se ocjenjuje brojčano. Što se tiče vrste meda, nije se oskudijevalo pa su tu kao i inače bili prisutni uzorci poput bagremovog, lipovog, livadskog, suncokreta, uljane repice, kadulje i imali smo jedan uzorak heljdinog meda“- naglasila je.

 

Ukupno je dodijeljeno 89 zlatnih medalja,44 srebrne i 24 bronzane.

Devet medalja za Bosansku Krupu je došlo za šest bosanskokrupskih pčelara „Lipe“.

Safet Duraković zlato za lipu i srebro za kesten

Remzija Ramić zlato lipa i srebro livada

Mehmedalija Harbaš zlato livada

Vahid Hodžić zlato za livadu i zlato za   lipu

Hajrudin Šabić zlato za lipu

Elvedina Cinac zlato livada

Među osam specijalnih pehara došao je jedan na Unsko –sanski kanton, za cvjetni med i to u ruke Almira Nuhanovića iz Bihaća.

Čestitke svima,dobru pašu i medno neka bude i na ocjenjivanju sljedeći put u Brčkom.

 

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen petak, 05 Mart 2021 13:06
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 196 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 856 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa