Devedeset dvije doze u 87.akciji Crvenog križa Bosanska Krupa

Općinski Crveni križ Bosanska Krupa u subotu je organizirao 87 .akciju dobrovoljnog darivanja krvi,ovaj put u prostorijama Doma zdravlja u Bosanskoj Otoci.Odazvala su se 103 ,a poslije liječničkog pregleda, krv je darivalo 92-građana i građanki.

Statistike kažu:Jedna od deset osoba u toku svog života trebaju bar jedanput transfuziju krvi i svaki čovjek vjeruje da će mu u tom trenutku biti dostupna.Krv je nemoguće proizvesti bilo kojim procesom,te su darivaoci jedini izvor za ovaj lijeka. Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta u toku jedne godine. Muškarci mogu darivati punu krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Općinski Crveni križ Bosanska Krupa u subotu je organizirao 87 .akciju dobrovoljnog darivanja krvi,ovaj put u prostorijama Doma zdravlja u Bosanskoj Otoci.

Podsjetimo se da je u prvoj akciji 1998.godine bilo 13 darivalaca,a u ovoj 87.akciji odazvala su se 103 ,a poslije liječničkog pregleda krv je darivalo 92-građana i građanki.

I ovaj put ,akcija darivanja je organizovana u suradnji sa Službom za transfuziologiju Kantonalne bolnice „dr.Irfan Ljubijankić“,a šef Službe dr.Tarik Zejćirević nam je rekao:

“Kada kažemo da dajete poklon koji život znači, mi to bukvalno tako i mislimo, jer naša oboljeli svakodnevno trebaju krv i njene komponente kako bi izdržali do kraja svoje liječenje. Bez krvi njihovo liječenje ne bi bilo moguće, a samim time bi bilo dovedeno i izlječenje u pitanje. Veoma smo zahvalni svim građanima koji su se odazvali akciji, pogotovo u vrijeme pandemije. Ovo je vrijeme kada se solidarišemo i pokazujemo jedni drugima da možemo biti nečiji oslonac u najtežim danima.

Kao i uvijek do sada i ova akcija Crvenog križa u Bosanskoj Krupi je izuzetno uspješna,Bosanska Krupaje je gotovo uvijek među najvećim brojem darivalaca.“

 

Sekretar Opčćnskog Crvenog križa Hase Čaušević koji je i sam dao na 87.akciji - 87 put krv :

„I danas smo ovdje u redovnoj akciji darivanja,mada moram napomenuti da smo mi tu uvijek i izvanrednim davanjima kada se ukaže potreba.Već danas negdje oko 11 sati mi smo imali 67 darovanih doza,što je zaista veliki uspjeh.Biće blizu stotinu.Sve veći je broj mlađih osoba i to je uspjeh, jer prirodno dolazi da jedni darivatelji zakonski završavaju svoje darivanje,a mladi ih nasljeđuju.Uvijek naiđu emocije i zaista kada se sjetim 13 darivatelja,samo preletim u mislima neke akcije do 87.,preračunam koliko su krvi dali naši sugrađani,zaplakao bi od radosti.U odnosu na broj stanovnika smo lideri na USK-a,a neki dan sam dobio izvještaj da smo po broju akcija i darivanih doza peti u Federaciji.Zaista veliko poštovanje svim darivaocima,dobroj saradnji s besprijekornim timom Transfuziologije,Domu zdravlja,vama medijima.Takođe moram pozdraviti sve veći broj ovih mladih koji se uklučuju u sve aktivnosti,a maturante pozivam da se odazovu posebnoj akciji darivanja u maju mjesecu.I da najavim akciju 12.juna,uz još jedan značajan datum-biće to 88.redovna,a ovaj put biće organizovana na otvorenom,pored Une.Kada vidim ove mlade kako nas pate u radu,darivanju,veliki broj žena i djevojaka,cijele porodice,zaista ne znam šta bi od radosti.Hvala svima,donatorima,sponzorima,općinskom načelniku koji su učinili da imamo ovakve uvjete za organizaciju akcija darivanja.“

Lider po broju davanja jučer je bio predsjednik Kluba darivalaca krvi Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa Safet Mujić:“Krv danas dajem 95. Put.Osjećam se kao da dajem prvi put.Uvijek isto uzbuđenje,a kada dođete u situaciju da svjedočite da vaša krv nekom spašava život,onda jedva čekate dan kada će doći vrijeme da se odazovete redovnoj akciji“.

Darivatelji su ,i pored visokih minusa i ovaj put s radošću postali donatori:Salem,Fata,Dževad,Enes,što kažu ovaj put iz Bosanske Otoke -od Badića preko Bosanske Krupe do Radića.Fata je kazala da će uvijek davati krv,ali da se dobrovoljnim darivateljima treba dati više povlastica,napominjući da darivatelji u Federaciji ih imaju znatno manje nego u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.Salem drugi put daje krv,a u maju kaže očekuje dosta svojih kolega koji će početi davati krv u maturantskoj akciji.Enes Bešić će davati krv do 65 godina ,do koliko zakon dopušta,a to po njemu znači još najmanje 20 puta.

Sljedeća akcija je već zakazana.Obzirom da se još ne zna kakva će epidemiološka situacija biti,planirano uje da se akcija u junu organizira na otvorenom prostotu negdje pored rijeke Une.

Ogromna zahvalnost onima koji su se odazvali akciji u proteklu subotu. Još jednom su darivaoci pokazali da bolesni nisu sami, i da su darivatelji uvijek tu da pomognu. Prezadovoljni smo današnjim odzivom, i svako hvala je malo. Krv je lijek koji nema zamjenu, darivanjem krvi spašavate živote, a nema ništa vrednije od toga,kazala nam je cijela ekipa Crvenog križa općine Bosanska Krupa i Službe za transfuziju krvi kantonalne bolnice dr Irfan Ljubijankić.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen utorak, 16 Februar 2021 12:21
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 218 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 321 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa