Crveni križ osigurava dnevne obroke, policija kontrolira situaciju u kampu Lipa

FOTO: RTV USK FOTO: RTV USK

Crveni križ Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona u saradnji sa Kantonalnom operativnom grupom za situaciju s migrantima već drugi dan osigurali su dnevne obroke za oko 1.000 migranata i izbjeglica, koji su ostali u Prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa i nakon izlaska Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Ponovo su podijeljeni kruh, topli čaj, konzervirana hrana, pitka voda i ostale životne neophodnosti.

-Gradska i kantonalna organizacija Crvenog križa brinuli su o migrantima i izbjeglicama u Borićima i na Vučjaku, dok nije pronađeno rješenje za te ljude. Tako će bez dileme biti i na ovoj lokaciji, ali zaista se nadamo da ovo neće potrajati. Svi zajedno se već neko vrijeme suočavamo s brojnim problemima, a zna se da je naša zadaća da na najbolji mogući način pomognemo ljudima u nevolji - kazao je Selam Midžić iz Crvenog križa Grada Bihaća.

Sigurnosnu situaciju u prostoru kampa kontrolira veliki broj policijskih službenika, uključujući i Jedinicu za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

-Trenutno je sve mirno i bez incidenata. Veća grupa migranata i izbjeglica je ostala u kampu, te se smjestila u kontejnerima, restoranskom prostoru i šatoru Covid - ambulante koji nije stradao u požaru. Znate da je grupa od nekoliko stotina ljudi prije dva dana nakratko bila i blokirala magistralni put M-5 prema Bihaću, no policija je brzo reagovala i omogućila nesmetano odvijanje saobraćaja. To je učinjeno iz protesta ili nekog načina skretanja pažnje na sebe, međutim sve se riješilo mirno, bez ikakve potrebe za primjenom sile. Policijski službenici u ovom dijelu BiH zaista se suočavaju sa brojnim sigurnosnim izazovima, ali sve to radimo na profesionalan i dostojanstven način - kazao je glasnogovornik MUP-a USK-a Ale Šiljdedić.

Građani Bihaća se i dalje svakodnevno okupljaju pred Migracionim centrom "Bira" u središtu grada, s jasnim stavom protivljenja ponovnom, pa čak i privremenom otvaranju ovog centra.

FENA

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 224 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 220 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa