Svakog 29. novembra obilježavao se Dan Republike: Muzej u Jajcu danas najinteresantniji strancima

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je na današnji dan 1943. godine u Jajcu, a tog dana donesena je odluka o utemeljenju Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije sa funkcijama privremene vlade.
Na današnji dan u bivšoj Jugoslaviji se slavio kao Dan Republike i za mnoge je bio omiljeni praznik. Na zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu uveden je naziv maršal Jugoslavije koji je dodijeljen vrhovnom komandantu Josipu Brozu Titu koji je preuzeo funkciju predsjednika "prve vlade" nove Jugoslavije.
O tome koliko je historija bitna njenim stanovnicima govorila nam je direktorica Muzeja 2. zasjedanja AVNOJ-a iz Jajca Emsada Leko.

Na početku razgovora Leko je kazala da je zbog pandemije koronavirusa posjećenost muzeju ove godine bila dosta manja u odnosu na raniji period kada su imali po 20.000 posjetilaca tokom godine.
"Raduje nas da imamo i dosta školskih ekskurzija, osnovnih i srednjih škola, ali to je samo jedna trećina posjeta našem muzeju. Prilikom takvih posjeta uvijek se održi historijski čas jer upravo zbog toga nastavnici dovode učenike u Jajce, kako bi čuli detalje veoma bitnog događaja za našu državu. Česte su i grupne posjete iz Slovenije i one su ujedno i najbrojnije. Uvijek žele da slušaju historijsko predavanje, postavljaju pitanja i interesuje ih cjelokupno razdoblje od početka rata do raspada Jugoslavije", izjavila je Leko.

Dan Republike je bio i dan emitovanja partizanskih filmova, prvačići su postajali Titovi pioniri, polagale su se zakletve uz brojne priredbe, a danas je veliki broj onih koji se sjećaju plave kape i crvene marame s pionirskom knjižicom.

Iako je Jajce proteklih godina bilo mjesto okupljanja antifašista iz zemalja bivše Jugoslavije, ove godine zbog pandemije koronavirusa masovnijeg druženja nije bilo.

Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a danas često posjećuju i drugi gosti iz inostranstva, studenti iz Evrope, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.
"Zadovoljni smo i domaćim stanovništvom, iako je to dosta manje, ali ne znam da li je to zbog standarda s obzirom na to da dosta manje putujemo. Uglavnom su to grupne posjete, najčešće udruženja penzionera, ali i pojedinačnih te porodičnih", dodaje Leko.

Muzej 2. zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu promociju obavlja preko Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a podršku imaju samo od lokalnih vlasti na čemu su im zahvalni.
"Mi nastojimo da pratimo savremena kretanja vezano za muzeologiju i muzeje. Volimo raditi nove pristupe, često imamo i druge izložbe i sadržaje, a radimo i na digitalizaciji i multimedijalnom izdanju muzeja. Danas se muzej može obići i iz udobnosti doma na našoj službenoj stranici", kazala je Leko.
Izvor: klix.ba

Zadnji put promjenjen nedjelja, 29 Novembar 2020 10:43
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1134 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa