Printaj ovu stranu

Donacija i Sigurnoj kući u Bihaću

utorak, 29 Septembar 2020 11:28
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Donacija i Sigurnoj kući u Bihaću

Predstavnici Ujedinjenih naroda (UN), ambasade Velike Britanije u BiH i kompanije Violete d.o.o. upriličili su u ponedjeljak u Sarajevu svečano potpisivanje ugovora o donaciji s predstavnicima osam sigurnih kuća.

Britanski ambasador Field podsjetio je da je svaka druga žena u BiH u odrasloj dobi iskusila određeni oblik nasilja.

“Pandemija COVID-19 je dovela do povećanja nasilja u porodici koje će navjerovatnije rasti kako se pogoršavaju ekonomski uslovi. Naša poruka je jednostavna: nasilje u porodici se ne smije tolerisati niti ignorisati i sve žrtve moraju dobiti neophodnu pomoć. Njih ne smijemo zaboraviti jer borba protiv rodno zasnovanog nasilja uvijek može biti prioritet, posebno u vrijeme krize“, rekao je Field.

Svjesni problema s kojima se sigurne kuće u Bosni i Hercegovini susreću u kontekstu pandemije COVID-19 te uzimajući u obzir izuzetnu važnost njihovog postojanja, rada i doprinosa društvu koje teži ka eliminaciji rodno zasnovane diskriminacije i svih oblika nasilja, Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), britansa ambasada u Bosni i Hercegovini i društveno odgovorna kompanija Violeta d.o.o. odlučili su da podrže i olakšaju boravak korisnicama slijedećih sigurnih kuća, Vive žene iz Tuzle, Bolja budućnost iz Modriče, Udruženje Medica iz Zenice, Udružene žene iz Banja Luke, Fondacija Lara iz Bijeljine, Udruženje žena BiH iz Mostara, Žene s Une iz Bihaća i Fondacija lokalne Demokratije iz Sarajeva.

Potpisivanjem ovog dokumenta, korisnice sigurnih kuća dobile su finansijsku podršku od UNFPA-a u iznosu od 63.000 KM i mobilne uređaje za Viber SOS liniju, 48.000 KM od Vlade Velike Britanije, kao i higijenske potrepštine za godinu dana od bosanskohercegovačke kompanije Violeta d.o.o u iznosu od 30.000 KM.

Predstavnici Ujedinjenih nacija i Ambasade Velike Britanije donirali 10 200 dolara, sigurnoj kući Udruženja „Žene sa Une“ iz Bihaća. Imajući u vidu brojne izazove sa kojima su se ova skloništa suočila zbog još uvijek aktuelne pandemije koronavirusa, i bh kompanija Violeta donirače svoje proizvode bihaćkoj sigurnoj kuči,jedinoj u koja brine o zlostavljanim ženama na podrućju unsko-sanskog kantona.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 392 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости