Održana vatrogasno-spasilačka vježba „Sigurnost i zaštita 2020“ Bosanska Krupa

U sklopu manifestacije „Septembarski dani slobode 2020“ juče je na Trgu Alije Izetbegovića održana 7.javna taktičko-pokazna vatrogasno-spasilačka vježba „Sigurnost i zaštita 2020“ Bosanska Krupa. Nosilac aktivnosti je Služba za zaštitu na vodi i pod vodom općine Bosanska Krupa sa snagama za zaštitu od požara – Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Bosanska Krupa, Vatrogasnim društvom Otoka iz Bosanske Otoke te dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Bosanske Krupe i Jezerskog.

Inače izvodjena su četiri scenarija medju kojima gašenje požara na objektu i izvlačenje unesrećenog zatim izvlačenje unesrećenog iz automobila u saobraćajnoj nesreći,gašenje požara putničkog vozila i biološko-hemijska intervencija i sanacija posljedica saobraćajnog udesa.Asistenciju tokom vježbe pružila je i Hitna služba Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Cilj vježbe je bio dvostruk. Jedan je da se gradjanima pokaže opremljenost i sposobnost vatrogasaca , a drugi dio je da četiri jedinice sa četiri različita područja Općine djeluju na istim zadacima kako bi se provjerila njihova sposobnost i koordiniranost na terenu.“- ističe koordinator vježbe Elvir Mulalić.

Prema riječima Mulalića, od nekih 26 000 stanovnika mi trenutno imamo kroz profesionalne i dobrovoljne sastave oko 30-35 operativnih vatrogasaca. Ako uzmemo da je evropski standard jedan vatrogasac na hiljadu stanovnika znači da smo uspjeli tu normu da dostignemo čak i prestignemo.Trenutno naše vatrogasne snage raspolažu sa devet vozila.Od toga je pet u sastavu PVJ Bosanska Krupa, a u DVD-ovima Bos.Krupa, Otoka i Jezerski imamo još četiri.Kako kaže Mulalić „možemo reći da raspolažemo sa respektabilnom opremom,ali u situaciji spašavanja ljudi,imovine od vatre i vode,unesrećenih nikad ne možemo reći da je dosta“.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 359 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa