Održana misa povodom Blagdana Imena Djevice Marije

Svake godine, vjernici katoličke vjeroispovijesti proslavljaju Blagdan Imena Djevice Marije, a u Bosanskoj Krupi na taj dan svečano se održi misa u crkvi Imena blažene djevice Marije. Ova Božja kuća u ratu je bila u potpunosti uništena, obnovljena je 2009.godine, a 2012.godine je dobila i status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Prije dvije godine, zvona crkve su ponovo zazvonila, donacijom prijatelja iz Francuske i tako još jedan danak bogatstva suživota u Bosanskoj Krupi živi i opstaje. Iako tek nekoliko vjernika iz Bosanske Krupe, sa vjernicima iz župe Prijedor, kojoj ova crkva po crkvenom ustrojstvu i pripada, vjera, nada, suživot, ljubav i oprost na jučerašnjoj misi poslani su svima nama, koji vjeruju u ljudske vrijednosti i božji spas.

Svečanu misu je vodio don Marko Vidović iz župe Prijedor, a Mirjana Aleksić vijećnica Banjalučke biskupije iz Bosanske Krupe je odgovorna za organizaciju, ali i za sve aktivnosti koje se tiču crkve Imena Marijina u Bosanskoj Krupi. Gospođa Aleksić ističe da je sve manje vjernika, nažalost, breme vremena i breme iseljavanja. Na crkvi su potrebni još neki infrastrukturni radovi, zaštita od vlage s obzirom na područje gdje je smještena te namještaj, ali uz božju pomoć i milost, navodi gđa Aleksić, naći će načina i da to urade.

Breme ovog vremena nas uči da više vjerujemo, da pomažemo i da budemo milostivi, a vjera u Boga je spas koji olakšava duši i umiruje srce. Biskup banjalučki Franjo Komarica je prije dvije godine održao misu u Bosanskoj Krupi, a njegova poruke, univerzalna a tako lična, i danas odzvanja:

''To je ono iskonsko, naše, da se poštujemo, uvažavamo i podržavamo. Budi što bolji musliman, što bolji pravoslavac, što bolji katolik, al' budi što bolji čovjek, i ja ću biti ono što jesam. Posebno ovdje u Bosanskoj Krupi osjećam tu jednu bliskost vašu međusobnu, jednu iskrenu otvorenost, da se radujete uspjehu drugih, a da dijelite tugu. To je uzor, to treba svugdje'' - kazao je biskup Komarica.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 344 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa