Trenutno sa terena: na Otočkim poljima oko 600 migranata

petak, 28 Avgust 2020 12:36

Prizor s Otočkih polja ni danas ne ostavlja ravnodušnima, a rješenje ovog problema se ne nazire. Preko 600 migranata koji su jučer dislocirani iz Bihaća i Cazina, nalazi se u šumi i okolnim prokopima, na pruzi i livadama, tražeći tako zaklon od sunca, a kako navode i toplije mjesto od sve svježijih noći.

Oko 600 muškaraca, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Maroka, čeka neko rješenje kao i policijske snage koje su 24 sata s njima i na čija pleća je na kraju i pala ova nova odluka. Kako saznajemo među njima su dvije žene i otac i troje malodobne djece, koji su odbili da ih IOM izmjesti u kamp.

Vlasti ovog Kantona ostaju kod svih ranije donesenih mjera koje samo mogu biti pooštrene, a nikako relaksirane u pogledu krize, stava je premijer Ružnić. Dodaje da je najveći teret i dalje na policijskim snagama USK, a sve što je učinjeno tokom posljednjih nekoliko dana bit će rezimirano u ponedjeljak na zajedničkom sastanku s predstavnicima Ministarstva sigurnosti koji je najavljen u Sarajevu.

Hoće li se na tom sastanku razgovarati o stvarnim problemima, o ljudima i njihovim životima ili će, kako kaže jedan mještanin kojeg smo danas zatekli ispred kuće kako posmatra šta mu se dešava s baštom i usjevima, opet pomesti svako iz svoga dvorišta, pa kome zadnje ostane.

Kako saznajemo od izvora na terenu, migranti su jučer stizali od jutarnjih sati i prenoćili su pod otvorenim nebom, a danas je stigla hrana od Humanitarne organizacije SOS Bihać i Crvenog križa USK. Zlatan Kovačević, direktor humanitarne organizacije SOS Bihać, kazao je da krivce za ovu situaciju vidi prvenstveno u Vladi Kantona i RS-a, ali i Bosne i Hercegovine, međutim prvotno se podsjeća odakle je sve počelo te se referira na čitavu Europu, koja je dovela do ovakve humanitarne krize, možemo slobodno kazati!

''Mi smo na liniji razgraničenja između dva entiteta. Ne volim ovaj teren nazvati Ničija zemlja, jer ovo nije ničija zemlja ovo je Bosna i Hercegovina. Ja primjećujem da ovdje nema nadležnosti ni odgovornosti niti jedan ni drugi entitet. Krivi za ovu trenutnu situaciju jesu vlada kantona i vlada RS-a, jer ne dozvoljavaju ni lijevo ni desno. Ne možemo reći ni samo da su oni krivci, ova situacija počinje negdje u Grčkoj i Turskoj. Maćehinski odnos EU prema nama svima je dovela do ovoga. Jednostavno, svi smo mi ljudi. Mi se odazivamo na svaki apel. Unsko-sanskom kantonu je najteže. Naši građani su izrevoltirani i počinju mrziti ovu situaciju. Počinju mrziti nas. Opravdam sve to. Podržavamo policiju USK, podržavamo i vladu USK ali apeliramo na demokratske principe izlaženje iz ove krize!!!''

U subotu, s početkom u 18 sati, na Gradskom trgu u Bihaću će se održati protesti građana Bihaća i USK.Protesti su najavljeni zbog migrantske krize u ovom gradu, a cilj protesta je, kako navode organizatori, promjena trenutnog stanja, sklanjanje stranih državljana s bihaćkih ulica i njihov humani smještaj.Glavni zahtjev je hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprječavanje priliva novih ilegalnih migranata u USK.

Elma Velić

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 785 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2048 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa