Prvog septembra pokretni mamograf u Pištalinama

petak, 21 Avgust 2020 13:42

Pokretni mamograf, besplatno, bez uputnica i zdravstvene knjižice ,prijave u toku

Članice kantonalnog udruženja oboljelih od karcinoma dojke   “Behar“ iz Bihaća će, kao dio mreže „Think Pink“ kroz njihov projekt „Zajedno smo jedno“, i ove godine , realizovati projekt „Dani zdravlja“ na području bosanskokrupske općine, kroz dolazak pokretnog mamografa u bosanskokrupska ruralna područja.Cilj je da se ženama u ruralnim sredinama omogući besplatno snimanje dojki, bez uputnica, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice.

Program preventivne mobilne mamografije već petnaestak godina pridonosi ranom otkrivanju raka dojke. Mamografija je, nezamjenjiva slikovna dijagnostička metoda u otkrivanju malignih bolesti dojke ranih stadija. Ona može otkriti rak jednu do tri godine prije no što ga žena može napipati, a također otkriva rak koji je premalen da bi se našao kliničkim pregledom. Znanstveno je potvrđeno da rano otkrivanje doprinosi uspješnijem liječenju, a mamografija je, za sada, zlatni standard u sekundarnoj prevenciji raka dojke odnosno u njegovom ranom otkrivanju.

Tri puta je pokretni mamograf u Bosanskoj Krupi,općini koja ima dosta veliki broj oboljelih,izliječenih,ali nažalost i umrlih od karcinoma dojke.U udruženju „mimoza“ učlanjen je trenutno 91član,tri manje nego na početku godine.Nažalost nisu se izborili za zdravlje.

Tri puta kantonalno udruženje „Behar“iz Bihaća koje je dio grupacije „Think Pink“ preko svog sestrinskog udruženja „Mimoza“iz Bosanska Krupa u mjesna područja dovodi pokretni mamograf.Do sada je pregledano više od 100 žena,a ove godine,prvog septembra biće još 50.

Pokretni mamograf s „Beharom“ i „Mimozom“ bio je u Bosanskoj Otoci u domaćinstvu „Aktiva žena Otoka“ ,zatim u Jezerskom s udruženjem „Vakat“,a ove godine biće u Pištalinama u gostima kod članica udruženja „Miris dunja“.

 

„Ovo je zaista jedinstvena prilika-Još ima mjesta i pozivamo da se žene prijave za mamografski pregled,bilo u u „Mimozu“ ,bilo u „Miris dunja“.Prvog septembra u Pištalinama trebalo bi se mamografski pregledati 50 žena“.Molimo posebno žene koje su lošeg materijalnog statusa ,bez zdravstvenog osiguranja ili one žene koje su već u porodici imale oboljele od karcinoma dojke da se prijave-kazali su nam u razgovoru Fatma Kadić i Endira Hadžipašić.

Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina,u prvoj najavi za mamograf u Pištalinama ,prvog septembra se odazvalo malo zainteresiranih,što nije dobro ,jer,dešava se vrlo često da se zdravstvenim ustanovama javljaju pacijenti uglavnom kad tumor uznapreduje.Još je to simptomatičnije jer bosanskokrupska općina je općina koja nema mamograf,a trenutno ni specijalistu radiologa.

Zato uz poziv iz „Mimoze“ ,kažimo da prvi mamografski pregled svaka bi žena trebala obaviti kad napuni 40 godina života,od 50. do 69. godine svake dvije godine.Mnoge žene, međutim, zaziru od mamografije u strahu da će ona naštetiti njihovom zdravlju jer „previše zrači“.Kako je prošle godine savjetujući žene u Jezerskom prilikom ultrazvučnih i mamografskih pregleda, kazao dr.Admir Mašović,mamografija je radiološka metoda i mamografija doista zrači, no to su količine koje nisu štetne za ljudsko zdravlje. S druge, pak, strane sama je korist mamografije, prema svim dostupnim podacima, veća od eventualne štetnosti.“

Besplatno,korisno,potrebno-još uvijek imate dovoljno vremena za prijavu u udruženje „Mimoza“ iz Bosanske Krupe.

Svaka tri minuta u svijetu jedna žena umre od karcinoma dojke.Nemojte vi biti dio te statistike,tim više što je karcinom dojke,ako se na vrijeme otkrije,u velikom procentu izlječiv.

S obzirom na trenutnu situaciju u BiH i Svijetu uslijed pandemije s COVID-19, „Dani zdravlja Think- Pinka“ u BiH , uz Behar,Mimozu i Miris dunja u Pištalinama će se realizirati uz poštovanje svih mjera socijalne distance i higijensko epidemioloških preporuka.

Dževada Štancl

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 847 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1773 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa