Otvorena spomen soba generala Mirsada Sedića

subota, 11 Juli 2020 16:29

Arapuša ,rodno mjesto vrijednih ljudi,velikih umova nadomak Bosanske Krupe danas je živjelo punim plućima,punim srcima,dragim i bolnim sjećanjima,ali iznad svega ponosom na koji,zahvaljujući uvaženom reisu Čauševiću i komandantu 511.slavne Mirsadu Sediću,arapuški roditelji nauče svako novorođeno dijete arapuško, na bilo kojoj strani svijeta,odmah od rođenja.
Sunčan dan,već ispunjen nimalo lakim sjećanjima na Srebrenicu,na bitku svih bitaka na Ćojluku,ovo poslijepodne je bio posvećen 11.julu 2004. ,koji je preranom smrću iz naših života i života svoje porodice , prije tačno 16 godina u vječni san odnio komandanta 511.slavne brdske brigade koji je , prateći jedini san svojih Arapušana i Krupljana da se vrate svojim kućama, preuzimajući rukovođenje brigadom nastavio put komandanta Crnkića i široko sa svojim borcima i borcima drugih brigada V korpusa, rukom pobjednika   otvorio vrata povratka u oslobođeni grad.
Danas je bio poseban dan i posebna godišnjica. U Arapuši su bili saborci generala Mirsada Sedića,veliki broj ratnih starješina. Razlog poseban.
Udruženje "Reis Džemaludin Mehmed Čaušević" je osmislilo,dobio svesrdnu podršku porodice rahmetli Mirsada Sedića,finansijsku i iznad svega suboračku podršku općinskog načelnika Armina Halitovića i realiziralo svoj veliki programski zadatak u sklopu strateškog plana uređenja i bogaćenja Arapuše.
Danas je u Arapuši  na svečan način otvorena spomen-soba Mirsada Sedića u jednom dijelu njegove rodne kuće.
Suborci,kolege komandanti,uža i šira porodica Sedić,svi Arapušani,brojni građani i građanke s cijelog područja bosanskokrupske i susjednih općina , uz predstavnike udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona, predsjedavajuće Općinskog vijeća i općinskog načelnika su s puno srca zahvalili članovima udruženja"Reis  Džemaludin Mehmed Čaušević" na besprijekorno uređenoj spomen-sobi, kao i načinu na koji je soba oplemenjena dokumentima, fotografijama, historijskom građom, ali i ličnim stvarima generala Mirsada Sedića.


Haris Sedić,sin rahmetli komandanta, u ime svoje, svoje majke Razije i bliže porodice je danas u Arapuši kazao :
"Ovo je značajan dan,na čemu smo zahvalni,mama i ja,cijela naša porodica Sedić.Drago nam je da je ovo mjesto gdje se može učiti o onome što je za života radio moj otac,ali samim tim i što se činilo da živimo slobodno u našoj zemlji.I zaista veliko hvala svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji spomen-sobe i čuvanju sjećanja na mog oca."


Posebno zadovoljstvo zbog današnjeg svečanog otvaranja spomen sobe,velikog broja važnih gostiju i gošći,odajući posebnu zahvalnost članovima Udruženja Reis Džemaludin Čaušević, svojim riječima za generala, našeg Zlatnog ljiljana -komandanta Sedića izrazio je općinski načelnik Armin Halitović :
"Kao  čovjek koji vodi ovaj grad, ja sam ponosan na ovaj trenutak jer nas je naš  komandant Mirsad Sedić  vojnički , poslije 1244 dana izbjeglištva i borbe za povratak, uveo u naš slobodni grad, ponosan sam jer će ovdje svi koji dođu , a osobito mladi moći naučiti o njemu a time i našoj odbrambeno-oslobodilačkoj borbi, s ciljem i našom obavezom da se ne zaboravi.Hvala vrijednim članovima udruženja Reis "Džemaludin Mehmed Čaušević", hvala porodici i svima koji su danas bili s nama danas u Arapuši ".


Husnija Avdagić,predsjednik skupštine udruženja Reis Džemaludin Čaušević, poslije zaista kratkog vremena s najužim rukovodstvom i nekoliko mještana, osmislili su, uredili i opremili, uz riječ stručnih ljudi, malu, ali bogatu i besprijekorno uređenu učionicu o životu i radu komandanta Mirsada Sedića. Kao član udruženja, ali i saborac i ratni starješina je kazao :
"Ovaj projekt spomen-sobe za  Mirsada Sedića je dio sveukupnog programa udruženja "Reis Džemaludin Mehmed Čaušević" a vezanog za Arapušu, mjesto rođenja uvaženog Reisa. U sklopu sve ono što obilježava lik Mirsada Sedića. U tom smo uspjeli i spomen-soba je na najboljem mogućem mjestu.
Moram da kažem da nas je u udruženju, od ideje,  svesrdno pomogao općinski načelnik Armin Halitović, finansijski i moralno, ono što nam je bilo neophodno da je završimo, tako da smo ovo započeli u martu mjesecu, a uspjeli završiti evo na današnji dan, dan preseljena našeg generala Mirsada Sedića, za veoma kratko vrijeme.
Uz nas iz  udruženju su bili  , uz Općinu Bosanska Krupa, nekoliko mještana i članovi porodice našeg generala Sedića i svima stoga smo potpuno izgradili, uredili i opremili rodnu kuću uvaženog Reisa i dalje sprovodimo aktivnosti na afirmaciji promociji njegovog lika i djela. Kao dio tog cjelokupnog programa za Arapušu, u sklopu  toga smo pokrenuli  uređenje spomen-sobe gen Mirsada Sedića . General Sedić je komandant 511.slavne, vodio je borce 511.slavne u oslobađanje Bosanske Krupe, i ovih krajeva kao što su Arapuša, Dubovik , Jasenica Zalin..mi smo htjeli da predstavimo na jednom mjestu sve ono što je činio u svom, nažalost, kratkom životu.
General Mirsad Sedić rođen je 4.januara 1956.godine, a preselio je 11.jula 2004. Za svog kratkog života on je dao izvanredne rezultate rukovodeći borcima 511.slavne i angažovanjem u V korpusu Armije RBiH  i time doprinio da se oslobodi značajan, veliki dio BiH, današnjeg Unsko-sanskog kantona.
Mi njegovi saborci , prijatelji, rodbina, osjećali smo potrebu da takav jedan prostor za spomen-sobu obezbijedimo i u njega smjestimo mo duboko zahvalni".


Čast da presjeku vrpcu i otvore još jedna vrata arapuške, bosansko-hercegovačke historije , čast da prvi uđu u spomen-sobu danas su imali sin generala Sedića i općinski načelnik. Brojne delegacije  su poslije učenja Fatihe za generala Sedića, sve šehide 511.slavne i V korpusa i Armije Republike BiH, za sve ubijene Srebreničane i nedužne civilne žrtve, položili cvijeće ispred spomen-sobe.
Arapuška džamija danas je takođe bila mjesto molitve velikog broja gostiju i mještana, a veliki broj gostiju je posjetio i uređenu spomen-kuću uvaženog reisa Džemaludina Čauševića koja se kao historijski slijed poznatih Arapušana, naslanjaju jedna na drugu.

Jednostavno-doći u Arapušu, vidjeti, naučiti , zašto su Arapušani i Krupljani toliko ponosni.
Dževada Štancl
 
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 417 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 339 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa