Žučna rasprava,vrijedjanje pa i fizički kontakt dominirali na kraju prekinute sjednice Općinskog vijeća

utorak, 30 Juni 2020 21:05
FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

Ako je suditi po današnjoj sjednici Općinskog vijeća izborna kampanja,iako nezvanično, je počela.Nakon vrlo žučne rasprave ,uvreda, a u jednom trenutku i fizičkog kontakta izmedju Općinskog načelnika i pojedinih vijećnika iz Kluba SDA četrdeseta sjednica Općinskog vijeća Bos.Krupa je prekinuta kod sedme tačke,koja se ticala Izvještaja o izvršenju prihoda i rashoda budžeta,ali koja u suštini nije bila « krivac » za tako žučnu raspravu i napet odnos.

Naime, već u samom startu vijećnici su skoro sat vremena postavljali svoja pitanja općinskom načelniku koja su se ticala uglavnom putne infrastrukture u Općini,gorućeg pitanja deponije Meždre-Vlaški do i sl. istovremeno reagujući da ne dobijaju odgovore na postavljena vijećnička pitanja.Inače na dnevnom redu kako je i predloženo i usvojeno, našlo se ukupno 14 tačaka. Vijećnici su prihvatili Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Općine,a konkretno riječ je o, kako je načelnik Armin Halitović kazao, "mini " rebalansu budžeta gdje se za skoro 21 000 KM povećava stavka na prihodima u iznosu koji se tiče sredstava za skloništa koja su odlukom oslobodjena za namjenu saniranja posljedica epidemije korona virusa odnosno koje obuhvata tzv. korona zakon,sada u iznosu većem od 400 000 KM.Tako će 10 000 KM biti utrošeno na pomoć autoprevoznicima u našoj općini, 8400 KM za nabavku vatrogasnog vozila za DVD Jezerski i 7000 KM za USR Krušnica.Takodje vijećnici su imali dosta prijedloga,sugestija i kritika na račun Programa podrške subjektima male privrede zbog posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.Prema zaključku na koji su vijećnici  dali saglasnost,nakon jedne kraće pauze za usaglašavanje,rečeno je da će program obuhvatati pomoć poslodavcima koji nisu odjavili radnike u periodu od 18.03 do 12.05. odnosno za one firme koje su imale potpunu zabranu rada na osnovu odluka Kriznog štaba, uz nekoliko uvjeta medju kojima i onaj da nisu ostvarili podršku kroz program Vlade USK u pomoći privredi.Nakon što se po javnom pozivu utvrdi o kojem broju je riječ i o kojem iznosu program će obuhvatiti i one koji su imali ograničen rad,odnosno stagnaciju u poslovanju tokom pomenutog perioda. U pojedinačnom iznosu po radniku to iznosi 800 KM, a ukupni fond je 225 000 KM.Vijećnici su izmedju ostalog raspravljali i prihvatili Prijedlog programa kapitalnih investicija 2020-2024.Na javni poziv stiglo je 15 aplikanata odnosno od 41 prijedloga za investiranje 36 je uvršteno u program,a najviše je programa iz organa uprave,dok je slab odziv bio iz mjesnih zajednica, udruženja i organizacija.Mnogo zamjerki iznijela je opozicija na sam program,posebno što nije uvrštena deponija Meždre-Vlaški do koja zbog svog stanja spada u red hitnosti za rješavanje. Svoje mjesto svakako su našli projekti vodovoda,kanalizacije,zgrade Gimnazije itd.

Reći u ovom izvještaju kako je došlo do toga da učesnici rasprave na ovoj sjednici zaoštre svoju retoriku do te mjere da se počnu vrijedjati i u konačnici dozvole sebi i grub fizički kontakt za ovaj izvještaj je gotovo pa nemoguće ,jer se napetost osjetila već na samom startu,a kako je sjednica odmicala ona je samo rasla.Nakon što su tenzije malo splasnule predsjedavajuća Općinskog vijeća Elvira Mehić odlučila je da je najbolje za sve da se sjednica prekine, a da se naknadno odredi termin održavanja njenog nastavka na kojem bi se vijećnici trebali izjasniti o još osam tačaka medju kojima nekoliko izvještaja o radu kao i programa rada općinskih institucija.Kako je tekla sama sjednica i kako je prekinuta poslušajte u nedjelju 05.jula od 10 sati.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 545 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 283 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa