Jednokratna pomoć za 30 otpuštenih radnika

utorak, 30 Juni 2020 10:31

Danas je općinski načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović,u konferencijskoj sali Općine Bosanska Krupa upriličio sastanak s radnicama i radnicama iz bosanskokrupskih poduzeća koji su proglašenjem prirodne nesreće dobili otkaz u svojim poduzećima i prijavili se na Biro za zapošljavanje u Bosanskoj Krupi,ispunili uvjete,te ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć,po ranije raspisanom javnom pozivu.

Kako bi što prije ,u okviru svojih mogućnosti ,pomogli otpuštenim radnicima već devetnaestog juna ove godine objavljena je lista prijavljenih Općini Bosanska Krupa,za jednokratnu pomoć u okviru „prvog kruga“,svih onih koji su u potpunosti ispunjavali uvjete i priložili svu dokumentaciju i onih prijavljenih kojima je nešto nedostajalo od potrebne dokumentacije.Prvih je na spisku bilo 30,a onih kojima je nedostajala dokumentacija na drugom spisku bilo je pet i njima je ostavljena mogućnost žalbe.

Danas je pravo na poticaj u prvom krugu ostvarilo 30 lica,a oni su dobili otkaz u nekoliko poduzeća:kompanija ZaH,trgovačka radnja Zemzem,Krupa-kabine,Cyberline,Reni-inženjerig,Belamionix,Marvel,Krup-gold,Prva osnovna škola,Bistro Papro,BH PLAY Visoko,PPU Dječji vrtić“Djetinjstvo“,Crvena jabuka,UR Nero, Bizjak Aleksander doo, DOMINO ELECTRONICSPIELE BH doo, TR HAYAL, BORINERA doo, ATNH doo i dr.

Neki od onih koji su dobili otkaz su vraćeni već na posao,kao naprimjer u odjelu KTL poduzeća ZaH,dok su neki još uvijek na evidenciji nezaposlenih.

Općinski načelnik Armin Halitović je prilikom današnjeg susreta kazao da su željeli djelovati što brže kako bi pomogli radnicima koji su ostali bez primanja usljed proglašenja prirodne nesreće,te da će i dalje nastaviti primati prijave i zavisno od sredstava koja bi trebala doći iz drugih izvora za ovu namjenu, pokušati pomoći i drugim radnicima koji su ostali na Birou i nisu se vratili na posao,kao i svim onim koji ispune uvjete,a ostanu bez posla zbog „corona posljedica“ na poslovanje u bosanskokrupskim firmama u narednom periodu.Kako je kazao,za sada su mogućnosti lokalne uprave da ovih 30 prijavljenih radnika pod otkazom zbog pandemije, već u narednih nekoliko dana dobiju na svoje račune jednokratnu pomoć,a sve što slijedi u ovom segmentu će se pratiti i djelovati u skladu s raspoloživim sredstvima koje Općina može izdvojiti za ovu namjenu.

Posebna komisija će svakog petka pregledati pristigle prijave i o tome informirati općinskog načelnika.

Da podsjetimo :

Općina Bosanska Krupa je početkom juna objavila javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći licima kojima je u vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće, izazvane virusom COVID-19, prestao radni odnos. Pravo prijave imali su oni radnici koji po dobijanju otkaza nisu ostvarili pravo na naknadu Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona-Biroa za zapošljavanje Bosanska Krupa,odnosno lica kojima je prestanak radnog odnosa utvrđen za vrijeme trajanja prirodne nesreće i koja se,zbog toga, nalaze na evidenciji nezaposlenih lica u Bosanskoj Krupi.

Obrazlažući ovaj javni poziv načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović je kazao da je od tih lica traženo da prilože minimum dokumentacije kako bi im njihova lokalna zajednica bez mnogo uvjeta pomogla, bar s jednokratnom pomoći od 379 konvertibilnih maraka ili koliko trenutno iznosi naknada za nezaposlena lica koja su prijavljena kod nadležne službe zbog prestanka radnog odnosa koji nije uvjetovan COVID 19.

Na današnjem sastanku i razgovoru, na kojem se se prvi čovjek grada interesirao i koliko je od radnika vraćeno na posao i dobio odgovor negdje oko polovine prijavljenih,svi radnici su se zahvalili na ovoj brizi lokalne uprave Općine Bosanska Krupa, koju ,kako su rekli, u ovoj teškoj situaciji za sve i nisu očekivali, pa su ugodno obradovani.Poslije razgovora koji su se zbog poštovanja epidemioloških preporuka i prisustva ograničenog broja ljudi organizirali u dvije grupe i dva termina, oni radnici koji su vraćeni na posao požurili na svoja radna mjesta,a oni koji su još uvijek nezaposleni otišli su svojim domovima u uvjerenju da će se i oni , stišavanjem posljedica COVID 19 u privredi bosanskokrupske općine,ponovo naći na svom radnom mjestu,onom od prije pandemije.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 581 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 268 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa