Od sredstava MMF-a općinama po 375.000 KM

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu kako je Vlada FBiH na današnjoj sjednici usvojila Program ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH za period 2020-2021. te da je ovo bitan dokument sastavljen od kombinacije različitih mjera.

Usvojeni dokument predviđa jačanje danas uspostavljenog Garantnog fonda koji ima značajnu ulogu u kompletnom procesu ekonomskog opravka.

„Kreditnim sredstva iz ovog fonda će se kroz odgovarajuće programe, za koje mi budemo smatrali da su nam bitni, privrednim subjektima omogućiti finansiranje tekuće likvidnosti, nabavka neophodnih obrtnih sredstava, dovršavanje već započetih investicija i pokretanje investicija manjeg obima.“ – rekao je premijer Novalić.

Vlada Federacije BiH će osigurati 100 miliona svojih sredstava, poručeno je danas, što će predstaviti garantni potencijal od 500 miliona maraka.Ovo bi trebalo ohrabriti banke da pojačaju kreditiranje privrede s kreditnim potencijalom od milijardu maraka.

Kada je u pitanju kredit MMF-a određen je i način njegove raspodjele.

„Mi smo potražili pomoć udruženja, znači Saveza općina i gradova koji su nam poslali svoj stav da žele da se sredstva raspodijele ravnopravno bez obzira ko je koliki i kakve ima parametre i to znači da će svaka općina otprilike dobiti 375.000 maraka, bez obzira da li se radi o Sapni ili Zenici“.- pojasnio je premijer Novalić.

Odluke o raspodjeli ovih sredstava biće donešene najdalje do narednog četvrtka nakon čega će uslijediti transferi novca.

Izvor: Federalna.ba

Zadnji put promjenjen četvrtak, 18 Juni 2020 20:32
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 461 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa