Printaj ovu stranu

SIPA,nastavak akcije „Pero“ u Bihaću i Cazinu

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
SIPA,nastavak akcije „Pero“ u Bihaću i Cazinu

Glasnogovornica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Irena Marjanović-Čavkić dala je izjavu za USKinfo.ba u vezi akcije Državne agencije za istrage i zaštitu u kojoj je jutros u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona uhapšen Mirsad Topčagić.

„Osumnjičenom se stavlja na teret da je u maju ove godine koristeći svoj službeni položaj i uticaj pokušao uticati na ministra obrazovanja Unsko-sanskog kantona da pokrene prekršajni postupak protiv Hadžipašić Admira.

U izjavi glasnogovornice Tužilaštva USK-a stoji:

„U sklopu akcije pod nazivom „Pero“ danas je slobode lišen savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona inicijala M.T.Pripadanici Državne agencije za istragu i zaštitu danas su u koordinaciji sa kantonalnim tužilaštvom i po naredbi Kantonalnog suda u Bihaću izvršili pretres prostorija odnosno kabineta savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona i pritom izuzeli određene predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.Osumnjičenom se stavlja na teret da je u maju ove godine koristeči svoj slućbeni uticaj i položaj,posredovao odnosno pokušao utjecati na ministra obrazovanja Unsko-sanskog kantona da pokrene prekršajni postupak protriv Hadžipašić Admira i Centra za obrazovanje odraslih „Vita plus“,odnosno da ih prekršajno kazni za njihov prethodni nezanit rad.Na takav način je pokušao ugroziti,odnosno onemogućiti vođenje krivičnog postupka u predmetu „Pero“ koji se vodi zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i drugim krivičnim djelima.Mešutim ministar u Vladi USK-a je odbio takvo što učiniti i o svemu obavijestio Tužilaštvo.

Prvoosumnjičeni se trenutno nalazi na slobodi,dakle istekli su razlozi za odrešivanje mjere pritvora,odnosno rješenje kojim je određena mjera pritvora,odnosno najduže trajanje pritvora za ovo krivično djelo.

Danas se takođe vrši pretres u Općini Cazin,naime sumnja se da je osumnjičeni u predmetu „Pero“ inicijala P.R. nabavljao lažne diplome za treća lica kako bi ih oni koristili za dobijanje općinskih poticaja.Radi se o licu koje je več ranije lišavano u akciji „Pero“.

Akcija "Pero" je pokrenuta u novembru 2019. godine kada su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH uhapsili više osoba povezanih s nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Tada su prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e izvršili pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi, poreske utaje i pranja novca.

 

Izvor :Uskinfoba

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 15 Juni 2020 13:43
Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости