Printaj ovu stranu

Poklon koji život vrijedi

nedjelja, 14 Juni 2020 16:00
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Svake godine 14. juna širom svijeta se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a događaj ima za cilj podizanje svijesti o potrebama za sigurnom krvi i krvnim sastojcima te iskazivanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima za njihovu humanu gestu kojom spašavaju živote.

Svjetski dan dobrovoljnih darivalaca krvi obilježava se 14.06., povodom rođenja Karla Lajštajnera, pronalazača osnovnih krvnih grupa, što je omogućilo početak bezbijedne transfuzije, dok je na prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije, taj dan je u svijetu počeo da se obilježava 2004. godine.

Crveni kriz Bosanska Krupa je prošle godine u septembru obilježio 20 godina jubilarnog rada davalaštva. Kako navodi gospodin Hase Čaušević, sekretar Crvenog križa Bosanska Krupa, 13.septembra 1999 godine, sa simboličnih 13 davaoca krvi su otpočeli ovu humanu akciju, a proteklih godina su uradili više od 80 organiziranih akcija i bezbroj izvanrednih krvnih zrnaca koja su spasili mnogobrojne živote, širom naše zemlje.

I u doba pandemije, u aprilu ove godine, održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, gdje je 84 dobrovoljna darivaoca dalo svoju krv, izvršilo ovu humanu gestu i bezrezervno, po ko zna koji put, nekome spasili život.

Svim dobrovoljnim darivaocima krvi u Bosanskoj Krupi, BiH i svijetu, želimo sretan svjetski dan dobrovoljnih darivaoca.

 

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 14 Juni 2020 16:08
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 459 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости