Printaj ovu stranu

Obilježena 26.godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića

subota, 13 Juni 2020 13:44
компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Obilježena 26.godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića

Hoćemo li preko Une? Hoćemo li u Bosansku Krupu?

Ta sudbonosna rečenica još uvijek odjekuje u srcu svakog istinskog građanina ove općine, koja i poslije toliko godina budi inat i nam Krajišnika, odanost i ljubav Krupljana i vječitu sjetu na herojstvo našeg komandanta, Mirsada Crnkića.

Prošlo je 26 godina od pogibije komandanta 511. Slavne brdske brigade Mirsada Crnkića i njegovog ličnog pratioca Nihada Bužimkića. Poginuli su u reonu Todorova '94 godine, a na 26. godišnjicu od njihove pogibije, osim sjete i boli koju nose njihovi najmiliji, ostalo je herojstvo i neuništivi duh rahmetli komandanta i tada 24-godišnjeg Bužimkića, koji su svoje živote dali za našu slobodu danas.

''Težak dan, kao što su bila teška i 1244 dana ratna dana bez Bosanske Krupe i u toj borbi mi Krupljani smo dali ono najbolje što smo imali, našeg komandatna i preko 500 šehida za slobodu Bosanske Krupe i slobodu BiH. Ovo je dan kome se uvijek moramo vraćati i koji moramo obilježavati. Ne smije se ovo zaboraviti!'' – istakao je načelnik Armin Halitović.

Porodica, prijatelji, saborci, predstavnici boračkih udruženja, općinskih i kantonalnih vlasti te građani Bosanske Krupe položili su cvijeće i proučili Fatihu na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, a nakon toga je proučen Jasin i položeno cvijeće ispred rodne kuće komandanta Crnkića. Polaganje cvijeća i učenje Fatihe na šehitlucima u Jezerskom, kako je to kazao ratni komandant 511. Slavne brigade Husnija Avdagić – Huska, evocira uspomene i emocije ''jer gdje god ima veliki broj šehida 511.slavne emocije su takve da staje dah u grlu i teško je svaki put podsjećati se na one koji su dali svoje živote u ovom odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Komandant Crnkić dao je jedan specifičan doprinos u ukupnoj organizaciji 511.Slavne, njenom ustrojstvu i konačno njenom doprinosu u oslobađanju Bosanske Krupe i vraćanju njenog stanovništva kućama''.

Mirsad Crnkić je prvi ratni komandant brigade u sastavu 5.Korpusa ARBiH koji je položio život u temelje BiH. Bio je komandant koji je zajedno sa svojim saborcima prolazio sve linije odbrane u zoni odgovornosti 5.Korpusa od Ćojluka, Grabeža, Hasinog vrha, Skokova i Pećigrada, sve do 13.06.1994.godine, kada se u reonu Todorova na izvršenju borbenog zadatka, gasi život komandanta, patriote, velikog čovjeka i borca za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Za zasluge koje je ostvario u ratnom periodu posthumno mu je dodijeljeno najviše ratno vojno priznanje značka „Zlatni ljiljan“ te je proizveden u čin pukovnika Armije R BiH.

''U najteža vremena za našu zemlju, kroz historiju, za našu Krajinu, kada je bila u pitanju njena opstojnost i naroda i zemlje i države, ova zemlja je imala i rađala najbolje sinove, koji su u ta teška vremena uradili ono što je trebalo uraditi i ono što je do njih, i dali svoje živote da bi mi danas uživali slobodu. Daj Bože da su naši generali, brigadiri, komandanti danas s nama i da nas vode i u ova poslijeratna teška vremena, ali nisu. Mi se s ponosom prisjećamo njih s ponosom i prenosimo na mlađe generacije'' – kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Dvadeset i šest godina je dug period za život bez oca, sina, muža, brata. Dvadeset i šest godina je vječnost kada nema nekoga koga volimo. I svaka naredna godina pojačava bol i sjetu.

''Nedostaje mi brat, nedostaje mi majka koja je dolazila svake godine ovdje, jako je teško. Godine prolaze i čini mi se kako ih je više, sve je više i osjećanja. Hvala vam, ne bih više ništa rekla...'' – kazala je Merima Crnkić, sestra rahmetli komandanta Crnkića.

Ne smije se zaboraviti herojstvo ni komandanta Crnkića niti najslavnije od svih, 511.Slavne i njenih boraca, jer osjećaj slobode te 95' godine, kada smo prešli rijeku Unu i prošetali svojim gradom, ne smije nikad biti zaboravljen i olako shvaćen, kao ni šehidi i vojnici koji su za ovu slobodu herojski se borili i svoje živote dali.

Ne dozvolimo da bude uzalud!!!

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 685 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости