28.godišnjica prve zakletve TO R BiH u Jezerskom

Na šehitlucima 'Ometaljka' u Pištalinama, ove godine skromno je obilježena 28.godišnjica polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane općine Bosanska Krupa, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, kao i tradicionalnim Memorijalnim maršom do Šehitluka 'Soline' u Jezerskom.
Kako je istakao načelnik Armin Halitović, velika je odgovornost još uvijek, u doba pandemije COVID 19, na bilo koji način narušiti ičije zdravlje, a planovi da se obilježe bitni datumi u odbrani naše domovine, među kojima je i ovaj, čekaju bolje i sigurnije vrijeme za sve nas.
''Iako je prošlo stanje prirodne nesreće, danas još uvijek skromno obilježavamo i 28.godina od postrojavanja TO republike BiH, kasnije Armije Republike BiH. Zaista bitan dan u povijesti Bosanske Krupe i Armije RBiH. Još uvijek se držimo mjera, nećemo da rizikujemo. Nadamo se za dva mjeseca kada se završe radovi na spomen obilježju prvom postrojavanju TO Bosanska Krupa, da ćemo moći to odraditi kako smo to radili i prije korone. Želim da se zahvalim svim pripadnicima Armije RBiH, prije svega TO Bosanska Krupa, na angažmanu, danas zbog njih imamo slobodnu državu BiH, a našim šehidima rahmet'' - ističe načelnik Halitović.
KUD Jezerski je svake godine organizator ovog okupljanja i obilježavanja te su i ove godine željeli, uprkos ovoj situaciji, da obilježe i odaju počast svim šehidima, jer kako navode učesnici ovogodišnjeg marša, 'oni su to zaslužili'!
Sa šehitluka Ometaljka, učesnici Memorijalnog marša zaputili su se prema šehitlucima Soline u Jezerskom. Kako ističe Hasan Muzaferović, organizator ispred KUD-a Jezerski, taj dan 1992.godine je toliko značajan da je teško opisati riječima. Taj će dan obilježiti razvoj i značaj 511.slavne bbr, najslavnije od svih.
''Bitan je događaj u kontinuitetu odbrane BiH. Ne samo da smo bili izgubili grad,izgubili smo državu , bačeni smo na ledinu, nismo imali ni vojske. Taj dan sam kao pripadnik voda, bio tu sa 700 ljudi. Možete zamisliti kakav je to bio moral za mene. A kasnije sam shvatio koliko je to značilo narodu, mada smo bili nenaoružani. A i oni tamo su čuli da je nas preko 1400 dalo zakletvu i mislim da će tek pokazati značaj tog dana'' – kaže Muzaferović.

Podsjećamo, tih dana je u Jezerskom okupljeno na jednom mjestu 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Tim činom je jasno dato do znanja da su ti ljudi opredijeljeni da brane svoju državu od agresora i to je prvi vid organizovanog otpora neprijatelju i formacijskog uvezivanja naših jedinica.
17.avgusta 1992.godine komandant Unsko-sanske operativne grupe izvršio je smotru 1.Bosansko-krupskog bataljona u Bajrićima i predao ratnu zastavu. Jezgro ovog bataljona činili su pripadnici Teritorijalne odbrane – Odreda „Krupa Općina“ i dio Odreda „Krupa Grad“. Tom prilikom položena je zakletva i to se smatra historijskim trenutkom u nastanku i formiranju većih vojnih formacija na području općine Bosanska Krupa. Ovim činom udareni su temelji 111.Bosansko-krupske pješadijske brigade kasnije 511.Slavne brdske brigade 5.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 351 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa