Printaj ovu stranu

28.godišnjica polaganja prve zakletve TO R BiH u Jezerskom

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
28.godišnjica polaganja prve zakletve TO R BiH u Jezerskom

U subotu, 6. i nedjelju, 7.juna, prigodnim sadržajima i u skladu sa epidemiološkom situacijom, obilježit će se 28.godišnjica polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane općine Bosanska Krupa, koja je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ u Jezerskom.                                                             Tim povodom u subotu, 6.juna, od 14,00 sati održat će se Memorijalni marš Šehidskim putem – od Šehitluka „Ometaljka“ u Pištalinama do Šehitluka „Soline“ u Jezerskom. U nedjelju 7.juna, nakon podne namaza proučit će se tevhid pred duše šehida u džamiji džemata Hafizovići u Jezerskom.

U nastavku podsjećamo na te historijske datume:

21.aprila 1992.godine izvršena je agresija na općinu Bosanska Krupa od strane srpskog agresora. Nekoliko dana kasnije, 26. i 27.aprila 1992.godine, godine formirana je Komanda štaba TO Bosanska Krupa u Osnovnoj školi Pištaline.

Prve jedinice formirane su po principu dobrovoljnosti i to:

-      Odred „Krupa Općina“

-      Odred „Krupa Grad“

-      Odred „Otoka“

-      Odred „Jezerski“

-      Protiv-diverzantski vod

-      Vod veze

-      Prištapske jedinice / vod Vojne policije, samostalna 2 odjeljenja Vojne policije, zaštitni vod, logistički vodovi/

-      Služba javne bezbjednosti Bosanska Krupa

Prije formiranja 1.Bosansko-krupskog bataljona značajno je ukazati na 6. i 7.juni 1992. godine, datume koji su imali historijski značaj za budućnost ovog kraja. Naime, tih dana je u Jezerskom okupljeno na jednom mjestu 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Tim činom je jasno dato do znanja da su ti ljudi opredijeljeni da brane svoju državu od agresora i to je prvi vid organizovanog otpora neprijatelju i formacijskog uvezivanja naših jedinica.

17. avgusta 1992.godine komandant Unsko-sanske operativne grupe izvršio je smotru 1.Bosansko-krupskog bataljona u Bajrićima i predao ratnu zastavu.Jezgro ovog bataljona činili su pripadnici Teritorijalne odbrane – Odreda „Krupa Općina“ i dio Odreda „Krupa Grad“. Tom prilikom položena je zakletva i to se smatra historijskim trenutkom u nastanku i formiranju većih vojnih formacija na području općine Bosanska Krupa. Ovim činom udareni su temelji 111.Bosansko-krupske pješadijske brigade kasnije 511.slavne brdske brigade 5.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

Za tekst korištena knjiga „Put do povratka“ autora Fadila Hasanagića

Pripremila: Senada Avdagić

Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости