Uskoro:Dobro došli na kafu kod Zahida Hadžipašića

Pitomi kraj Pištalina,mjesne zajednice bosanskokrupske općine s puno razloga je još jednom postao mjesto koje ide ispred mnogih razvijenih gradova.Posebne emocije na svakoj stopi ovog mjesnog područja vraćaju nas u najteže dane bosanskokrupskih građana i sudbonosne događaje koji su ih vratili kući ,sve dok su im bile zamjenski dom i prva ruka do porobljenog grada.
U ponedjeljak,prvog dana juna,utemeljena je humana ideja,ideja koja je sad već realnost kojom će Pištaljnjanin Zahid Hadžipašić dobiti svoj prvi dom dostojan čovjeka.Ispod bogatog šumarka,na prostoru koji je kupljen za njega,njegovi dobrotvori,tačnije oni koji su poveli akciju da Zahidu obezbijede njegov prvi dom,uz majstore, izlivena je temeljna ploča.


Zahid je njihov sumještanin kojeg od rođenja život nije mazio,najviše zbog urođenog ometenog razvoja,a kasnije i zbopg složenih porodičnih odnosa.Svjestan ili nesvjestan svih situacija ,Zahid je postao čovjek ne mnogo govorljiv,ali odmetnut od stvarnosti i svega onoga što je značilo normalan život.Nikom nije naudio,ali sebi pomoći je mogao samo što je živio svoj život ,ako se sve to moglo nazvati život.Decenijama trajanja živio je po ruševinama,garažama Pištalina,ne tražeći,ne moleći ništa,shvaćajući to kao svoju sudbinu.
Težinu Zahidovog života prvi je prepoznao Ishak Hodžić,Pištaljinanin na privremenom radu u Austriji.Sa svojom užom i širom porodicom skoro dvadeset godina od srca je u ugostiteljskom objektu osiguravao mu po dva obroka i još ponešto dolazeći u posjetu svom rodnom kraju.Prije sedam godina ,vidjevši mjesta na kojima je pod otvorenim nebom spavao,zajedno sa svojima odlučio se kupiti mu kamp prikolicu i bar na taj način ga smjestiti u prostor gdje će bar biti u suhom.
U ponedjeljak smo razgovarali s Ishakom.Rekao nam je da se skoro svakog dana sjećao Zahida,razmišljao o tome kako je život surov nekim ljudima koji sami ne mogu brinuti o sebi,kako se na nesreću često kači druga nesreća,pa nevoljama nikad kraja.Kao vjernika,jako ga je boljela situacija Zahida videći kako zemlja u kojoj radi brine koliko-toliko o ljudima koji imaju uz sebe i teški naziv beskućnika.Ove godine mu je sinula ideja da nema boljeg dara Zahidu već mu stvoriti dom,njegovu kuću.Podijelio je svoja razmišljanja u Pištalinama i dobio podršku od Šemse i Asmira Hadžipašića i još nekoliko mještana.Podršku porodice je imao i onda je sve krenulo.Stranica Stare slike Pištalina iz sata u sat je postavljala objave o doniranju sredstava za gradnju kuće Zahidu.Mještanima Pištalina priključile su ostale mjesne zajednice,općine Unsko-sanskog kantona,cijele BiH,a zahvaljujući svojim prijateljima u Austriji koji nisu nikad vidjeli ni Pištaline ,ni Zahida ,uskoro ,u gotovo mjesec dana sakupljeno je 12 hiljada eura.San o gradnji kuće za Zahida je postao realnost.Ubrzo su pronašli i zemljište i za 2,5 hiljade konvertibilnih maraka Zahid je postao vlasnik oko 500 kvadrata zemljišta na kojoj će biti njegov dom,njegova avlija i njegova bašta.Formiran je građevinski odbor,ponajbolji majstori su konsultovani i počela je akcija gradnje uz akciju prikupljanja sredstava,kazali su nam u ponedjeljak Ishak i Šemso.
Vjeruju da će novaca biti do završetka gradnje dovoljno da Zahidovu kuću i opreme i obezbijede mu dovoljno pribora da može u okolini svoje kuće sebi posaditi i da može raditi ono što može,odnosno da pored toga što će živjeti po prvi puta u svojoj kući,manje ovisiti o drugima.Ili dobiti bar priliku da pokuša tako.
Zahid je u pra rečenica se zahvalio se svima,kazao da je radostan,da jedva čeka da ima svoj krevet,svoje mjesto gdje će se osjećati sigurno,gdje će se moći okupati i sam nešto spremiti.Žurio je do majstora da s njima razvuče beton,da i on pokaže da je spreman graditi svoj dom.
Obećanja su iz lokalne uprave,komunalnog poduzeća i elektrodistrubucije da će doći voda i struja.
Zahid,kako kažu za mjesec dana neće više biti beskućnik.Do Bajrama će u svoj dom i goste moći primiti.
Pištaljnjani su mnogo mirniji.Nadaju se da da će Zahidov život krenuti novom stazom.Vjeruju da će ostatak sredstava biti prikupljen i da će sve krenuti nekim olakšanjem i zadovoljstvom.
Ishak Hodžić je otputovao nazad u Austriju zbog liječničkih pregleda i kaže da s radošću čeka povratak da se radovi privedu kraju.Do tada sve ostavlja građevinskom odboru,majstorima i svima onima koji žele biti u ovoj humanoj prići za zahida i njegov dom.
Jer,Pištaline su prve krenule u jednu ovakvu akciju.Kazali su,nije fer da Zahid nema gdje,a naše Pištaline se iizgrađuju svaki dan.Nije dobro da mi koji možemo,koji imamo osnovu za normalan život,gledamo Zahida pod vedrim nebom ili u maloj kamp-kućici.Svjesni su da se život za tren okrene,pa i najbogatijeg ućčni nesrećnim ili bolesnim.Zato su spremni primiti zahvale od svih koji u ovoj akciji vide čovjekoljublje,zato su spremni podijeliti osjećanja kako bi i drugi bili dio ove i sličnih akcija.
Zato smo i mi zapisali i snimili ovu priču i kazali:Aferim Pištaljnjani i vi i vaši prijatelji.Prvi ste u našem kraju koji ste dom sagradili beskućniku kojeg život nije obdario mogućnošću da ga sam izgradi.To je rijetko i u velikim gradovima,u zemljama koje imaju strategije za brigu o ljudima u tom položaju.
I što kazati uz zadovoljstvo koje svaki čovjek osjeća na gradilištu u Pištalinama,nego spremimo se ubrzo svi za naselje Zahidu Hadžipašiću,čovjeku koji će poslije toliko decenija surovog potucanja po napuštenim budžacima svoje mjesne zajednice leći u svoj krevet ,popiti čašu vode iz svoje česme i pogledati svijet na svom TV-prijemniku.
Poslušajte u srijedu 3.juna,u programu Radija Bosanska Krupa,od 12,30 ovu priču iz Pištalina.
Zahid nije sam.A rado će vam ponuditi sok i kafu.

 

Dževada Š.

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 327 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa