Članak je filtriran: Oktobar 2022

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu:

BOS.KRUPA

Dana 01.11.2022. godine

  • od 09:30 do 15:30 sati trafopodručje: Jaruga 2/ Trafo stanica Jaruga – tačnije (NNO) 0.4 kV (kilovolta) IZLAZ ZA ZGRADU "SARAJEVO OSIGURANJE" u ulici 511. Slavne bbr.

Dana 02.11.2022. godine

  • od 09:30 do 15:30 sati , 10 Kilovoltni dalekovod „ Baštra – Banjani“ ,trafopodručje: Stolarija Aldža, Baštra 2, 3, 4,i 5, Baštra servis
Objavljeno u VIJESTI

U sklopu operacije jedinica 5.Korpusa Armije RBiH pod nazivom „Grmeč '94“ jedinice 505. Viteške motorizovane bužimske brigade prije 28 godina izvršile su jedan od najzahtjevnijih vojničkih zadataka i izvršile forsiranje nabujale rijeke Une.

Tom prilikom, prvi put u toku troipogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata, oslobođena su naselja: Kutanja, Johovica, Ostružnica te ovladano dominantnim kotamana ovom području Kolajevac i Cer. Zajedno sa njima na drugoj obali rijeke Une sadejstvo jedinicama 505.Vmbr pružili su pripadnici ratnog sastava Policijske stanice Bosanska Krupa, a pomoć su im pružili i pripadnici radnog voda 511.Slavne bbr.

Tim povodom, njegujući kulturu sjećanja na velike bitke, žrtve, odricanja i patnju u troipogodišnjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu, organizovan je marš od Centralnog spomen obilježja u Bosanskoj Krupi preko adica i mostova, kroz Mašiće, Halkiće i Kutanju preko Johovice do Ostružnice.

Sve je započelo u jutarnjim satima, kada je položeno cvijeće i proučena Fatiha na Centralnom spomen obilježju, a onda se više stotina učesnika marša uputilo dalje u marševskoj koloni prema mjestima na kojima se prije 28 godina odigravala ova bitka. U mjestu Mašići, kod spomen obilježja na mjestu samog forsiranja rijeke Une, proučena je Fatiha i položeno cvijeće u rijeku Unu te pročitana imena svih poginulih iz ove bitke, održan istorijski sat uz svjedočenje preživjelih učesnika ove bitke: Nijaza Veladžića-Veljuna i Nermina Šabića.

Učesnici marša nastavili su zatim stazom od mosta u Halkićima kroz Kutanju, preko Johovice do Ostružnice. Kod šehidskog spomen obilježja na Ostružnici delegacije su položile cvijeće i proučile Fatihu a zatim je u neposrednoj blizini proučena sura Jasin za sve poginule borce ove bitke i sve poginule pripadnike Armije RBiH, ako Bog da šehide.

Prisutnima su se tom prilikom obratili akteri operacije „ Grmeč '94“, gradonačelnik Armin Halitović, ministar za pitanje boraca u Vladi USK Samir Jašaragić, član ratnog sastava komande 5.Korpusa Husnija Avdagić, a posebno emotivno obraćanje i svjedočenje bilo je preživjelog direktnog učesnika forsiranja rijeke Une, pripadnika 505.Vmbr, dobitnika najvišeg ratnog vojnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i 100 % ratnog vojnog invalida Nijaza Veladžića Veljuna, koji je sve prisutne još jednom podsjetio na žrtvu, patnje, odricanje, tugu i žalost, ali i na ponos, čast i dostojanstvo učesnika ove bitke, ali i troipogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata. O samom toku i značaju ove bitke govorili su i starješine iz ratnog satava 505. Vmbr Šefik Veladžić i Fuad Kulauzović.

Učešće u maršu uzeli su članovi organizacija i udruženja sa područja grada Bosanska Krupa, ali i iz Bužima i Bihaća kao i drugih dijelova USK-a. Mještani Ostrožnice i Johovice i ovaj put su se pokazali kao izvrsni domaćini i sve učesnike marša počastili ručkom, kolačima, sokovima i kafom.

Emir Sedić

 

FOTO: Nanićevi Bužimljani i Osman Gerzić

Objavljeno u VIJESTI
ponedjeljak, 31 Oktobar 2022 09:19

PODRŠKA VATROGASCIMA „DVD SAPNA“

U sklopu manifestacije „OKTOBAR – mjeseca zaštite od požara“ Dobrovoljno vatrogasno društvo Bosanska Krupa („DVD BOSANSKA KRUPA“) nastavlja pružati pomoć i podršku vatrogasnim društvima za koje procjeni da im je takva pomoć i podrška potrebna.

„DVD BOSANSKA KRUPA“ je u skladu sa Pravilnikom o minimum tehničke opreme i sredstava neophodnih za uspješno djelovanje i rad vatrogasne jedinice društva utvrdila određene količine opreme koje prevazilaze operativne potrebe. Na osnovu toga uprava vatrogasnog društva je odlučila tu opremu donirati drugim vatrogasnim društvima.

Prateći društvene mreža i aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava sa područja Bosne i Hercegovine uočili smo „DVD SAPNA“ Općine Sapna – Tuzlanski kanton da čini prve korake na vlastitom ustrojstvu, opremanju kao bi bilo sposobno odgovoriti svim izazovima pred kojim se vatrogasno društvo može naći. Na osnovu uočenog a cilju podrške volje i entuzijazama da se u skromnim uslovima teži postizanju što boljih rezultata odlučili smo podržati takve aktivnosti u „DVD SAPNA“.

Podrška se ogleda u polovnoj vatrogasnoj opremi koja je funkcionalna i operativna za upotrebu a čija procjenjena komercijalna vrijednost je 3.000,00KM.

Prilikom posjete predstavnicima „DVD SAPNA“ smo uručili donaciju zaštitne opreme za pristup vatri koju čine 9 kompleta zaštitni odjela (jakne i hlače) za gašenje strukturnih požara, 2 izolaciona aparata sa bocama, 7 šljemova za gašenje strukturnih požara, 7 komada ćuturica za vodu, 4 zaštitne maske sa filterima.

Opremu je uručio predsjedavajući Skupštine „DVD BOSANSKA KRUPA“ vatrogasac Denis Džajić.

DVD Sapna 5

U ime „DVD SAPNA“ opremu su preuzeli Hamid Omerović - šef Službe civilne zaštite Općine Sapna, Halilović Mirza - komandir dobrovoljne vatrogasne jedinice DVD-a Sapna i Muharem B. - član vatrogasnog društva.

U proteklom periodu „DVD BOSANSKA KRUPA“ je uručio donacije opreme: „DVD Korita“ - Bosansko Grahovo, „DVD Jezerski“ - Grad Bosanska Krupa, „VD Turbe“ - Općina Travnik, „DVD Bruneji - Vlašić“ - Općina Travnik, „DVD Stijena“ – Grad Cazin,

VATRU GASI - BRATA SPASI! NA POMOĆ!

 

Izvor: Stručna služba DVD-a Bosanska Krupa

 

 

Objavljeno u VIJESTI

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a vozači se upozoravaju i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion "Asim Ferhatović Hase" do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići-Počitelj, svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustave saobraćaja u terminima od 09 do 12 :15 sati i od 13 :15 do 15 sati.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prijelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Povodom vjerskog praznika Svi Sveti i Dušni Dan, večeras od ponoći do sutra (01.11.) do ponoći, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz BIHAMK-a napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno od sutra, 1. novembra do 1. aprila 2023. godine.

(FENA)

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

U BiH jutros preovladava pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 07.00 sati: Sokolac 1; Bugojno i Drvar 2; Jajce 4; Grude, Livno, Sanski Most i Zenica 5; Banja Luka, Bihać, Gradačac i Sarajevo 7; Doboj, Prijedor, Stolac i Tuzla 8; Bjelašnica 9; Ivan-sedlo 10; Mostar i Trebinje 16 te Neum 17 stepeni. 

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25, na jugu zemlje do 28 stepeni.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 23 stepena, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(FENA)

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

28.10. u 12,00 sati ul.Unska ispred tržnog centra Bingo narušavanje javnog reda i mira prosijačenjem od strane 1 lica. Prekršajna prijava na 1 lica.

29.10. u 12,00 sati ul.Unska saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 14,50 sati ul.Unska parking prostor ispred tržnog centra Bingo saobraćajna nezgoda - udar put.motornog vozila u matalni stub. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

30.10. u 14,30 sati na putu M-14 kanjon rijeke Une saobraćajna nezgoda - uslijed neprilagođene brzine uslovima i stanju na putu slijetanje put.motornog vozila s kolovza i udar u metalnu zaštitnu ogradu.1 lice zadobilo LTP. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 22,25 sati Ostružnica saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila. 2 lica zadobila LTP. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 93 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 12 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća. Od 29.10 od 20,00 danas do 15,00 sati u ul.Pazadžik i Hatidže Mustedanagić.Sanacija kvara na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 8°C , vlažnost zraka 84 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 18 cm, u Bosanskoj Otoci 66 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, a mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion "Asim Ferhatović Hase" do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići-Počitelj, svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustave saobraćaja u terminima od 09 do 12.15 i od 13.15 do 15 sati.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prijelazima trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno u periodu od 01.11. do 01.04.

(fena)

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

U Bosni i Hercegovini jutros preovladava pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 07.00 sati: Sokolac -1, Grude i Livno 3, Zenica 4, Sanski Most 5, Bijeljina i Sarajevo 6, Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor i Tuzla 7, Bjelašnica i Ivan-Sedlo 8, Gradačac 9, Trebinje 12, Mostar 15 i Neum 16 stepeni.

Danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme.

Prijepodne po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24, na jugu zemlje do 27 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Juče su vijećnici Gradskog vijeća Bosanska Krupa održali svoju sedmu sjednicu na kojoj je razmatrano ukupno trinaest tačaka.

U prvom redu usvojen je rebalans budžeta koji će sada, a uglavnom zbog kapitalnih transfera, biti uvećan za milion maraka. Riječ je o transferima sa kantonalnog i federalnog nivoa za projekte no prema riječima gradonačelnika Armina Halitovića nerealno je da će do kraja godine biti i realizirano sada oko sedamnaest i pol miliona maraka, jer mnogi projekti svoju punu realizaciju doživjeće tek iduće godine. Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o komunalnim taksama i Tarifi komunalnih taksa dobio je potrebnu većinu, a odnosi se na uskladjivanje, kako stoji u obrazloženju, sa Presudom Ustavnog suda Federacije od 18.marta ove godine. Tako su u novom prijedlogu kao kriterij za obračun uzeti zona u kojoj se pravno ili fizičko lice nalazi, broj zaposlenih i profit. Pravna lica su razvrstana na mikro, mala, srednja i velika pravna lica, a na osnovu prosječne vrijednosti imovine, ukupnog godišnjeg prihoda i prosječnog broja zaposlenih u godini u kojoj se podnosi finansijski izvještaj. Nedoumice je izazvao Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o radnom vremenu turističkih, ugostiteljskih, trgovačkih i zanatskih objekata i objekata za privređivanje igara za zabavu i igara na sreću na području općine Bosanska Krupa u dijelu u kojem je definisano da nedjeljom radno vrijeme pomenutih djelatnosti može se organizovati u periodu od 8 – 12 sati. Ovakva formulacija je kod pojedinih izazvala negodovanje, jer su smatrali da poslodavac nema obavezu, već može, a ne mora, što će kako su kazali, poznavajući našu praksu uglavnom biti „ne mora“. Medjutim predlagač je obrazložio da se odluka mora temeljiti zakonom, a zakon je kazao, kako je juče rečeno, da nemamo temelj u zakonu da nekom „naredimo“, jer je to kršenje Zakona o unutarnjoj trgovini. Nakon rasprave predložena forma prijedloga je usvojena uz zaključak da se uputi inicijativa za izmjenu Zakona o unutarnjoj trgovini sa ciljem zabrane rada nedjeljom. Tačka koja je uvrštena na dnevni red na samoj sjednici je Prijedlog rješenja o imenovanju komisije za provodjenje postupka po javnom oglasu za izbor člana Gradske izborne komisije Bosanska Krupa. Ovakav prijedlog je uslijedio, jer kako smo juče čuli, jednom članu ističe mandat, dok su druga dva podnijeli ostavke. Ovaj prijedlog je dobio podršku. Vijećnicima je nadalje ponovno ponudjen na razmatranje Nacrt Statuta Grada Bosanska Krupa za čije usvajanje su neophodne ruke 2/3 vijećnika. Pat pozicija je nastala, kako je juče i ponovljeno, zbog izrade nacrta bez da je data prilika opoziciji da svojim sugestijama učestvuje u samoj izradi, dok je pozicija kazala da je imenovana komisija za izradu Nacrta Statuta odradila svoj dio posla dostavila ga pred vijećnike te da nakon što Nacrt prodje javnu raspravu tek onda svi koji to žele mogu uložiti amandmane, ali na prijedlog. Nakon glasanja predsjedavajući je konstatovao da Nacrt Statuta ni ovaj put nije dobio potrebnih sedamnaest ruku za usvajanje. Vijećnici su potom prihvatili nekoliko prijedloga rješenja koji su se odnosili na utvrdjivanje javnog interesa za rekonstrukciju srednjenaponskog voda – u Baštri i trafostanici Otočanka(Bosanska Otoka) te su odbili zahtjev Asima Hadžipašića za dodjelu dijela zemljišta. Potrebnu podršku dobio je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o izmjenama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih zadataka u JU“Centar za socijalni rad“ gdje se radilo o tehničkim greškama, kao i tromjesečni izvještaj o radu ove ustanove što nije bio slučaj sa prošlogodišnjim Izvještajem o radu JP“Radio Bosanska Krupa“. Za ovaj izvještaj još ćemo dodati da je vijećnik Djemal Elezović, doskorašnji vijećnik DF-a pa onda POMAK-a zvanično obavijestio prisutne da od ove sjednice djeluje kao vijećnik stranke Narod i pravda. Na kraju još da kažemo da su vijećnici na znanje prihvatili informaciju Policijske stanice Bos.Krupa za juli, august i septembar mjesec tekuće godine.Tonski snimak sedme redovne sjednice Gradskog vijeća Bosanska Krupa poslušajte u nedjelju (30.10.) od 10 sati.

 

Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Centralna izborna komisija BiH je na sinoć održanoj 77. sjednici po službenoj dužnosti donijela Naredbu o ponovnom brojanju glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje.

Naredba je objavljena na web stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatra se da je danom objave ista dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu, saopćio je CIK.

Sonoćnu 77. sjednicu Centralne izborne komisije BiH možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=z_ltLAThoek

(FENA)

Objavljeno u IZBORI 2022
Stranica 1 od 12

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1093 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa