Članak je filtriran: Decembar 2020

četvrtak, 31 Decembar 2020 20:36

SRETNA VAM NOVA 2021. GODINA

Sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu želi Vam Vaš radio - Radio Bosanska Krupa.

Objavljeno u VIJESTI

Sukladno današnjoj odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage sutra će početi montirati vojne šatore u kampu Lipa kod Bihaća, a u kojima bi trebali biti smješteni migranti.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane, Oružane snage su već pristupile pripremi vojnih šatora te će se sutradan ujutru uputiti ka kampu Lipa radi montiranja.

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora danas je, kako su naveli, Ministarstvo sigurnosti u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu odbrane koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu, kao vrhovnom zapovijedniku.

Predsjedništvo je ovaj zahtjev, kako su naglasili, odobrilo. Oružane snage će na ovaj način, kako su ukazali, pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

"Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, Oružane snage se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo, na dobrobit građana cijele zemlje", saopćili su iz Ministarstva odbrane.

Podsjećamo, 500 migranata koji su iz kampa Lipa kod Bihaća trebali biti premješteni na novu lokaciju su ipak ostali na ovom mjestu. Autobusi kojima su u utorak, 29. decembra trebali biti transportovani su prazni napustili Bihać. Tako da su oni proteklu noć proveli pod vedrim nebom.

Prijedlog ministra sigurnosti Selme Cikotića je bio da budu premješteni na Bradinu, mjesto na sjeveru Općine Konjic. Nakon što su se mještani Bradine u utorak usprotivili premještanju migranata u blizini njihovih domova, to se nije ni desilo. Kantonalna i lokalna vlast tvrde da do jučer nisu znali da će migranti biti smješteni na ovu lokaciju.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je jučer demantovao Cikotića da je Vijeće ministara donijelo odluku da migranti budu relocirani na Bradinu. Prvobitno je planirano da oni budu zbrinuti u Biri, ali tome su se usprotivili građani i lokalna vlast.

Oni su se sinoć i danas ponovo okupili nakon što je Vijeće ministara odlučilo da oni ipak budu premješteni u Biru. Tome se i dalje protive bihaćke i vlasti USK. Međutim, dužnosnici Evropske unije i humanitarne organizacije insistiraju da migranti budu smješteni u Biru, što je danas odlučilo i Vijeće ministara.
 
KLIX
Objavljeno u VIJESTI

Vlast u BiH jedini izlaz iz trenutnog problema u kojem su se našli migranti, koji spavaju na livadi pored kampa Lipa, vide u njihovom smještanju u Biru, međutim vlast USK-a, ali i građani uporni su u svom protivljenju.

Da bi kamp Lipa bio uslovan potrebno je nekoliko mjeseci pripreme, a za to vrijeme potrebno je migrante negdje smjestiti. Na samom početku je negodovanjem građana propala ideja njihovog smještanja u Biru, u centar Bihaća, a nakon što autobusima s migrantima nije dozvoljen dolazak ni na Bradinu, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, odluka je ponovo pala na Biru.

Tome se od jutros ponovo žestoko protive Bišćani koji cijeli dan dežuraju ispred kampa Bira i poručuju da će spriječiti povratak migranata na ovaj prostor. Trenutno ih ima otprilike 400.

Bira1

Uz protestno okupljanje, građani su Vijeću ministara poslali i poruku koja jasno govori da Biru ne treba da razmatraju kao potencijalno mjesto za smještanje migranata.

Oni su simbolično zatvorili kapiju Bire na kojoj su okačili transparente "No camp" i "Bira nije kamp", kazao nam je reporter freelancer Ademir Veladžić.
Bira
Premijer USK-a Mustafa Ružnić je ranije danas uputio otvoreno pismo vlasti u kojem kaže da Vijeće ministara planira njegovo hapšenje (ali i hapšenje njegovih saradnika i gradonačelnika Bihaća) kako bi na taj način otvorili put migrantima s Lipe u Biru.

S obzirom na to da se ne nazire rješenje za smještanje migranata, čini se da će Novu godinu dočekati na livadi, pored kampa Lipa. Mnogi su promrznuti i u lošem zdravstvenom stanju, pa je pitanje koliko će još dugo moći da izdrže.

 

KLIX

Objavljeno u VIJESTI

Svjedoci smo da bez pucanja iz vatrenog oružja, petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava ne može proći nijedan praznik u našoj zemlji, a u vrijeme novogodišnjih praznika detonacije odjekuju sa svih strana. Svake Nove godine usljed korištenja pirotehničkih sredstava u BIH bude povrijeđenih i obično su to maloljetnici...

Petarde su, pak, iz godine u godinu sve jače i opasnije, a sa druge strane su sve jeftinije, dostupnije i nesigurnije za upotrebu. Policija aktivno radi na sprečavanju  nelegalne prodaje pirotehnike, čijom upotrebom se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a vrlo često dogode i povrede, naročito osoba mlađe životne dobi. Upućeni u ovu problematiku i ovom prigodom pozivaju građane da ne koriste pirotehniku, kao i da obrate pažnju na djecu koja na sebi svojstven način koristi pirotehnička sredstva.

Prema riječima ljekara nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava mogu nastati povrede u vidu opekotina, oštećenja sluha i vida, povrede i amputacije, najčešće prstiju, kao i trovanja prilikom udisanja otrovnih isparenja. Pored fizičkih oštećenja detonacije petardi imaju negativan utjecaj i na mentalno zdravlje.

Iz policije naglašavaju da će građani ukoliko se ogluše na preventivna upozorenja, biti u svakom slučaju sankcionisani. Stoga iz policije i zdravstvenih ustanova apeluju na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve mjere kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava svelo minimum, a time i izbjeglo povređivanje osoba i druge neželjene posljedice do kojih često dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.

 

RTV USK

Ale Šiljdedić

Objavljeno u CRNA HRONIKA

Loši vremenski uslovi, hladnoća i neizvjesnost i dalje su prisutni na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa "Lipa", udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).  

Migranti su i proteklu noć proveli na otvorenom bez hrane, vode i struje. Oko 900 migranata i dalje boravi u šatorima na otvorenom na prostoru nekadašnjeg privremenog migrantskog kampa u kojem je prošle sedmice izbio požar u kojem je izgorjelo nekoliko šatora. 

Migranti su trebali biti prebačeni u bivšu kasarnu na Bradini kod Konjica, međutim, vlast Hercegovačko-neretvanskog kantona je odbacila odluku o slanju migranta na tu lokaciju. Trenutno je neizvjesna situacija iako je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozvalo vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju "Bira". 

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća, izjavio je da su oni na terenu iščekujući sve odluke koje bi se trebale donijeti na državnom i kantonalnom nivou u vezi s migrantima koji se nalaze na "Lipi".

"Nama je cilj da migrantima obezbijedimo sve što im je neophodno za život na 'Lipi'. Svakodnevno se dijele lunch paketi, topli čaj, odjeća, deke i šatori", kazao je Midžić.

Podsjetio je da su migranti vraćeni iz autobusa i da su prenoćili na otvorenom. 

"Padala je kiša, promrzli su. Danas smo prema 'Lipi' uputili oko 100 šatora sa podmetačima. Trenutno je na toj lokaciji i Gorska služba spašavanja koja radi na postavljanju šatora za migrante, iščekujući šta će se desiti u ova 24 sata", pojasnio je Midžić.

Podsjetio je i na to da je Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo odluku da bi se svi migranti s "Lipe" trebali prebaciti u "Biru". 

"Teška je situacija, teško je raditi u ovakvim uslovima, kada je totalna neizvjesnost. Dok se čekaju ovakve odluke i rješavanje ove humanitarne katastrofe, kako migranti borave na tom području, pod kojim uslovima, znaju samo oni. Mi kad obavimo svoje obaveze tamo, oni ostaju tamo prepušteni sami sebi", dodao je Midžić.

 

RTV USK

Objavljeno u VIJESTI

Nakon što je Vijeće ministara usvojilo zaključak kojim se od vlasti Unsko-sanskog kantona traži provođenje odluke o smještaju migranata u Biru u Bihaću, premijer USK Mustafa Ružnić uputio je otvoreno pismo vlasti i javnosti.

Ružnić u pismu navodi da ima operativna saznanja da se u okviru provođenja zaključka Vijeća ministara planira i njegovo i hapšenje njegovih saradnika te gradonačelnika Bihaća kako bi se time otvorio put migrantima s Lipe u Biru.

"Još jednom jasno i glasno potvrđujemo da je vlast Unsko-sanskog kantona dio ovog naroda i da predstavlja stav građana ovog dijela BiH te da nam opstanak na vlasti ne znači ništa ukoliko ne zastupamo interese naroda koji nam je povjerio da ga predstavljamo. Preko ovog kantona i leđa njegovih građana u protekle tri godine je prošlo više od 100.000 migranata. Dok su ovdašnja privreda i turizam, mir i sigurnost građana nestajali pred očima države i svih nas, narod Unsko-sanskog kantona je položio sve ispite iz humanosti i niko nema pravo da mu stavlja etikete o nedostatku empatije, ksenofobiji i ostalim negativnostima koje se kroz medije stavljaju na račun svih nas", poručuje Ružnić u pismu.

Navodi da je temelj svake države pravda i koliko god kanton na čijem je čelu boli teret nepravde koji mu je nametnula država, oni koji obnašaju vlast na ovim prostorima "neće biti pomagači te nepravde i neće stati protiv interesa i sigurnosti svoga naroda".

"Pozivamo sve ostale predstavnike u vlasti iz USK, posebno gospodu Hamdiju Abdića, Huseina Rošića i Šemsudina Dedića da se i oni decidno izjasne, a djelima pokažu da li su na strani Selme Cikotića ili onih među kojima žive i koji su ih birali da ih predstavljaju u državnoj vlasti. Bihać i Krajina nisu 'šačica ljudi koja se protivi odlukama državne vlasti', već jednoglasan stav ovdašnjeg naroda koji očito ne dopire dovoljno daleko kao što je slučaj s malim grupama pojedinaca koje se okupe oko drugih lokacija u BiH, pošalju poruku da ne žele migrante i ona biva odmah uslišana", stoji u pismu.

Ističe da su Bihać i Krajina prostor ove države koji se bezbroj puta proslavio upravo hrabrošću, humanošću i patriotizmom te da će taj emanet u okvirima svojih nadležnosti sačuvati do kraja.


"Bez obzira na sve posljedice kojima nam se prijeti sa svih strana, jer veća je čast nestati zbog pravde nego ostati kao sluga nepravde! Mi smo posljedice svojih odluka spremni snositi, a neka to budu i svi ostali koji se u ovoj zemlji pitaju i snose pravnu i svaku drugu odgovornost za sigurnost njenih građana, dolazak i prolazak migranata i budućnost ove države. Na kraju, pozivamo Selmu Cikotića, Bakira Izetbegovića, kao i navedene predstavnike u vlasti, da napokon dođu pred Biru i čuju mišljenje Bišćana, da uvaže stav onih koji najdirektnije snose posljedice trogodišnje tzv. migrantske krize, a posebno njihovih odluka i izjava koje vrijeđaju, bole i doslovno uništavaju ovaj dio države Bosne i Hercegovine", zaključio je Ružnić.

Podsjećamo, Vijeće ministara je danas usvojilo zaključak da migranti iz Lipe budu privremeno smješteni u Biru, a gradonačelnik Bihaća je kazao da to neće provesti. Nakon toga su iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili da opstrukcije dodatno otežavaju situaciju.

 

KLIX

Objavljeno u VIJESTI
četvrtak, 31 Decembar 2020 13:24

SRETNA VAM NOVA, NE BILA KAO STARA!

Na kraju smo 2020.godine...brojka od koje smo svi možda očekivali jednu prosperitetniju, ljepšu i sretniju godinu, ali čini se da nam je svima donijela mnogo razloga da na nju danas nakon ovih 365 dana gledamo sa pesimizmom i godinu za koju će mnogi reći „ne ponovila se!“.

Pojedinačno zasigurno da je nekome donijela i lijepoga, ali ova priča tiče se ipak života u našoj lokalnoj zajednici, ali i zemlje u kojoj živimo. Kada bi smo „u grubo“ taksativno nabrojali samo par dešavanja u ovoj godini dovoljno je da znamo da nam 2020.godina i nije donijela razloga za sreću i optimizam.

Ušli smo u godinu boreći se sa problemom migranata ni ne sluteći da će situacija kulminirati do te mjere da se država oglušuje na vapaje stanovništva prebacajući problem po sistemu „što dalje od oka dalje od srca“ ostavljajući tako i vlast ovog kantona i stanovništvo da se nosi kako zna i umije sa sve većim brojem ljudi kojima je krajnji cilj upravo EU. Licemjerstvo iste te EU posebno se ogleda u činjenici da „brane“ svoje granice od „najezde“ ovih ljudi prisiljavajući BiH da ih zadržava na svojoj teritoriji okrivljujući vlast kako je nehumana i kako se krše osnovna ljudska prava. Krše li se prava lokalnog stanovništva o tome se naravno ne govori i zato su opravdane slike i revolt gradjana posebno Bihaća koje vidimo ovih dana i koji ne žele da naša sigurnost i sigurnost djece bude dovedena u pitanje.

Da li je prokletsvo ovog dijela BiH upravo u nazivu „Krajina“ moglo bi se vidjeti i u borbi koja se vodi i oko smiještanja nuklearnog otpada na Trgovsku goru koja zbog svoje blizine dovodi do ugroženosti ne samo zdravlja ljudi već i poljoprivrede koja ima perspektivu da proizvodi organski, odnosno eko proizvode, da živi od turizma, priorodnih ljepota, ali „ne lezi vraže“, naši „dobri“ susjedi izgleda upravo o tome i „vode računa“. Ko se u Sarajevu bori da se zaustavi izgradnja odlagališta nuklearnog otpada?! Upravo oni kojima je najviše stalo, a to su Krajišnici. Tako je Krajina baš krajina i u vrijeme Otomanskog carstva Carigradu, a danas zadnja rupa na svirali Sarajevu. Možda nam daju taj famozni aerodrom koji bi izgleda trebao da poravna sve ove nedaće koje nam serviraju „državni oci“.

Uvijek može i gore

Kada smo mislili ne može gore Wuhan je bio tek najava onog što će uslijediti...Korona virus zarazio je više od pola planete, na momenat zaustavio ili usporio sve tokove života i osim virusa za kojeg polako se otkriva i primjenjuje cjepivo i za kojeg lijeka još uvijek nema , veći problem će biti psihičko zdravlje stanovništva koje je u momentu dobilo zabranu kretanja, socijalizacije i svega što jedno društveno biće u svojoj prirodi zahtijeva. Drugi problem je onaj egzistencijalne prirode kojeg ćemo osjetiti tek u nadolezećem periodu, jer nemojmo se zavaravati, posljedice po privredu i uopće ekonomiju će biti velike.

Loš i izuzetno nježan zdravstveni sektor, slabi resursi, loša finansijska snaga države da odgovori na ovako zahtjevne probleme nisu nešto sa čime se naša zemlja može nositi.

Od strane lokalne vlasti bilo je pokušaja izrade programa pomoći i sanacije u poljoprivredi, malim obrtima, privrednicima, zatim kroz odredjene olakšice koje su dolazile sa nivoa općina, kantona i entiteta. Medjutim upitate li danas privrednike ili male obrtnike koji su pretrpjeli ogromne gubitke kakvi su efekti tih programa gotovo svi će vam reći da je to kap vode u moru.

Na početku godine zanimajući se za informaciju o broju stanovnika koji su napustili Bos.Krupu došli smo do podataka da je u tri godine našu općinu napustilo oko 4500 radno sposobnih stanovnika. Potom su uslijedili mart, april, maj koje smo proveli u brigama kako zaštiti stanovništvo od virusa i sve ono što smo do tada gledali u filmovima kao što je karantena, uvodjenje policijskog sata, sprečavanje kolapsa zdravstva odjednom je postala stvarnost. A u svemu mogli smo se nasmijati nestašici toalet papira...zašto,rijetki će znati objasniti. I mnoge zapravo je naš jedinstven humor održavao na životu pa su se putem društvenih mreža svakodnevno dijelile razne humoristične slike i poruke što zaista govori kako smo narod koji i u teškim vremenima može naći „ispušni ventil“.

Tih mjeseci brinuli smo kako zaštiti stanovništvo, obilazili stare kojima je bio zabranjen izlazak iz stanova, volonteri,Crveni križ, Civilna zaštita organizovala se preko Kriznog štaba koji je bio u stalnom zasijedanju, osiguravali logistiku, pripremali izolatorij za ne daj bože.

A onda je došao juni mjesec i kao da smo ušli u drugu fazu iz koje smo iščitali da virus sam po sebi nam neće biti najveća briga. Na evidenciji biroa brojke nezaposlenih koji su dobijali otkaze usljed pandemije počeo se povećavati. Država troma kakva i jeste odgovore nije davala, a općina je pokušavala iz budžeta osiguravati sredstva za poljoprivrednu proizvodnju apelirajući na stanovništvo da se što više posije osnovnih poljoprivrednih kultura. Skromno, ali krenulo se sa planiranjem programa podrške za privrednike kroz oslobadjanje plaćanja odredjenih naknada, subvencioniranje plaćanja računa za komunalije i fizičkih lica iz socijalno ugroženih kategorija. Medjutim sve je to nedovoljno bilo obzirom na gubitke koji su se svakodnevno nagomilavali, jer su mnogi naredbom Kriznog štaba ili bili potpuno pod ključem ili su zbog svoje djelatnosti djelimično radili. Autoprevoznici, ugostitelji, izvoznici, mali obrtnici nisu vidjeli svjetlo na kraju tunela. Nastava umjesto u učionicama preselila se za kompjutere, u probemu su se našli i roditelji i djeca i prosvjetni radnici.

A onda je došlo do pada broja zaraženih i činilo se kao da se to ludilo sa koronom počelo smanjivati, ali još uvijek se nismo mogli vratiti normalnom životiu. Sve manifestacije, sva dešavanja su ili otkazivana ili su se odvijala u izuzetno skromnom obimu uz, nezaboravimo - distanca od dva metra i maska.

Obilježavali smo, a kao da nismo

U sjeni korone prošlo nas je 28 godina od agresije na Bosansku Krupu, isto toliko od agresije na Bos.Otoku. U mnogo skromnijim okolnostima održani su sajmovi poput sajma organske proivodnje, meda pa i Novogodišnji sajam sa prepolovljenim brojem izlagača. Ove godine, kako reče općinski načelnik Armin Halitović, moto je samo da se održi i ne prekida kontinuitet.

Juli mjesec u kojem se preklapa nekoliko bitnih historijskih datuma takodje bili su u sjeni korone...25 godina od mostobrana Ćojluk, 25 godina bitke za Osmaču,11. juli -Srebrenica put koje je bez obzira na stanje krenulo pet ultramaratonaca iz Bos.Krupe, a istog dana, na godišnjicu smrti, u rodnoj Arapuši otvorena je i spomen soba generalu Mirsadu Sediću,komandantu 511 Sbbr. pod čijim vodstvom se ušlo u Bos.Krupu nakon tri i pol godine agresije.

Ljetovanje na Jadranu ili nekoj drugoj destinaciji van zemlje nije dolazilo u obzir pa smo se okretali domaćim turističkim potencijalima. Neum je postao zanimljiva odrednica, ali je i Una više nego inače okupljala lokalno stanovništvo. Skokovi u Ćevanušama 1.augusta okupili su veliki broj posjetitelja.

Bila je ovo godina okruglih brojki značajnih datuma i jubileja

25 godina slobode Bosanske Krupe

50 godina Likovne kolonije „Krušnica“

40 godina Unskih ladjara

75 godina KUD „Grmeč“

150 godina rodjenja reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića

Za 25 godina slobode otvoeno je 17 metara visoko spomen obilježje na platou Ćojluka, mjesta gdje se vodila „bitka svih bitaka“ i u kojoj je samo tog 10./11. juli poginulo 12 boraca 511 Sbbr.Veliki bijeli ljiljan upornošću entuzijasta, patriota i boraca za historiju ovog kraja uz finansijsku podršku naroda ,općine i kantona izdignut je iznad Bos.Krupe i svaki dan svjedoči o herojstvu boraca naše brigade.

Monografija povodom 50 godina likovne kolonije „Krušnica „ je u pripremi. Obilježena nije kako je zahtijevalo tih pola stoljeća od začetka jedne ideje grupe umjetnika,mladića izrazite vizije.

Zahvaljujući prije svega istoimenom udruženju, reis Džemaludin Čaušević vraćen je tamo gdje mu je i mjesto, a to je medju najvažnije ličnosti historije bošnjačkog naroda o čemu se mnogo reklo i na naučnom skupu koji je ipak održan u okolnostima pandemije covida.

Biti ili ne biti...izbora naravno

Jesen nam je donijela ono Šekspirovo pitanje biti ili ne biti...naravno lokalnih izbora. Dok su jedni priželjkivali da se ne održe ipak i pored probijanja brojnih rokova , a zbog igrarija aktera političke bh-a scene odluka je pala...BITI će izbora.

A onda je krenula glavobolja, jer je izbore trebalo organizovati u uslovima pandemije. Kako će glasati zaraženi, kako oni koji su u izolaciji itd. Ali ipak kampanja je krenula, istina kasnije, 15.oktobar označen je kao početak, a 15.novembar dan kada je svoje biračko pravo u Bos.Krupi moglo ostvariti oko 26 000 gradjana. U Bos.Krupi tri kandidata za načelnika. Nema predizbornih skupova, nema aktivnosti koje su se inače provodile i politički subjekti kampanju su prebacili na društvene mreže i medije koji su i u uslovima pandemije i ograničenom prostoru uspjeli , onako kako to nalažu pravila Regulatorne agencije za komunikacije organizirati i sprovesti kampanju.

Izbori su održani i rekli bi smo na zapadu ništa novo. Dosadašnji načelnik Armin Halitović obavljaće tu funkciju i u naredne četiri godine. Kada je u pitanju Općinsko vijeće SDA se pojačao za jedno vijećničko mjesto tako da sada ima 9, Demokratska fronta izgubila jedno, sada ima 3. Po pet imaju SDP i ASDA, dva mandata ima Narod i pravda i jedno zagarantovano-nacionalna manjina. Statutom jedino u Bos.Krupi na USK nepromijenjeno. Rezultati su poznati, vijeće sada je jasno neće biti konstituisano u ovoj godini, a sat otkucava i vremena još mnogo nema. Ostaje da se vidi šta će izroditi dogovori oko većine. Ko će imati 13 ruku, koliko je minimalno potrebno za većinu. Pregovori traju, ali još konkretnog dogovora očigledno nema. Tako da ćemo na konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća sačekati 2021.godinu.

Uspjesi djece i mladih uvijek naša svijetla tačka

Unatoč koroni bilo je još nekih dogadjaja i dešavanja u godini na izmaku. Izdvojili smo neke, jer bi nam trebalo mnogo više prostora da bi pobrojali sve o čemu smo pisali i što smo pratili kroz svoj rad.

Jadranko Šaran, Zijad Kadić i Samir Šabić odbranili su sebe, ali i časnu borbu jedinica 5.Korpusa tokom agresije na BiH, nažalost oslobadjajuću preudu nije dočekao Fahrudin Hadžiosmanagić-Tadžić koji je u medjuvremenu preminuo. Oni su bili osumnjičeni , a onda i optuženi za ratne zločine , koji su se , prema optužnici, dogodili nakon oslobadjanja Bos.Krupe 1995.godine. Proces je trajao pet godina i sedamnaest dana, a oslobadjajuća presuda stigla je u novembru 2019.godine, a prijem u Kabinetu načelnika uslijedio je početkom 2020.godine.

Djeca su nam postizala uspjehe...karatisti, šahisti, djeca na Bosepo olimpijadi

BOSEPO je naučno takmičenje koje su osnovale Richmond Park koledži. Cilj je promocija važnosti i vrijednosti nauke i tehnologije za studente.

Djeca iz Bosasnske Krupe, ostvarili su značajne rezultate na ovoj olimpijadi, . Džejlana Harbaš i Iman Begić radili su projekt u oblasti energije, s kojim su osvojile bronzanu medalju. Farah Šertović, s kolegicom iz razreda, Jasminom Hadžić, snimile su kratki film, kojim su htjele prenijeti poruku šta radimo svom okolišu i za to su takodje osvojile bronzanu medalju.

Dva zlata za Senaida Veladžića i jedna bronza za Iman Begić iz Tuzle su stigla u Bos.Krupu.Alem Veladžić takodje kao i Iman i Senaid iz KK „Feniks“ je osvojio zlatnu medalju i time postao prvak FBiH.

U oktobru smo pisali o Adni Oraščanin budućoj medicinskoj sestri sa gitarom iz Bosanske Krupe koju je kroz stipendiranje podržala fondacija Hastor. Uprkos svim preprekama invaliditeta Adna je tokom cijele osnovne škole bila odličan učenik, a 5. i 6. razred je završila čak za godinu dana. Adna je sada upisala Srednju medicinsku školu. Pored toga što je uspješan đak, odlično govori engleski jezik i svira razne instrumente među kojima je i gitara. Nejla Komar,Adnina mentorica je kazala da je „Adna divna i pametna djevojka, toliko svestrana, pozitivna i zainteresovana,koja je crpila i usvajala   znanje i inspiraciju iz svega što je okružuje. Pisali smo i o braći Ahmedu i Naidu iz Bos.Otoke reprezentativcima BiH u šahu,odlični momci ,izuzetnih kvaliteta i uspjeha koji su ove godine odbranili titulu pravaka FBiH.

 

Udruženja u projektima

Udruženja nisu mogla provoditi svoje aktivnosti prema svom redovnom planu i programu, ali kako rekoše u KUD“Grmeč“ moglo se raditi na projektima. Posebno ovu godinu bila su aktivna udruženja žena poput UŽ“Miris dunja“ iz Pištalina, Aktiv žena „Otoka“, UŽ“Jasminka Čaušević“, zatim udruženje „Mimoza“, „Generacije“ idr.

Uspjeli smo održati i književne susrete „Stazama djetinstva“ ovaj put 27.po redu, projekt “Grad u notama“ kao jedna novina u sadržaju kulturnog života Bos.Krupe.

Održana je i osamnaesta po redu “Potraga za kraljicom Une”, uprkos restrikcijama i drugačijim pravilima socijalnih druženja, završila se nakon tri dana i donijela nove rekorde. Kraljica Une ove godine bila je 93cm, a ulovio ju je ribolovac Slavko Koroman iz BiH.

A sad i par detalja koji ne polaze iz naše općine, ali utiču na naše živote...pa tako u 2020.godini :

Penzionerima je povećana penzija za 2,8 %. U ovoj godini donešen je Zakon o dopunskim pravima boraca. Nakon što je krajem prošle godine Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) donijela zaključak o provjeri diploma zaposlenih u javnom sektoru, počeo je proces provjere 7 000 diploma. Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti USK otklonjene su sve prepreke za početak isplate dječijeg dodatka.Taj dodatak izosi cijelih 26 KM pod uslovom da po članu domaćinstva ne ostvaruje se prihod veći od 87 KM. Naravno ovo je za rubrike „ko daje dobro daje“, ali bitno je da je u planu Budžeta FBiH za 2021 ponovo povećana stavka za plate i naknade za 13 miliona.U ovoj godini izdvajana su sredstva za nabavku novih automobila za našu cijenjenu gospodu u institucijama vlsti, za kupovinu namještaja za kancelarije, jer ipak moramo ih razumjeti, ne može se sjediti baš na svakakvim foteljama, a djeci je dosta 26 KM...Usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona za prva tri mjeseca naredne godine. Za tu svrhu je predviđen iznos od 45 miliona i 800 hiljada maraka.

Mnogo priča ostalo je nepomenuto, jer trebalo bi nam daleko mnogo vremena i prostora.Ti ovdje nepomenuti uspjesi i organizacije nisu ništa manje vrijedne, a ovo je bio izbor slučajnog uzorka.

Organizovanog dočeka nove nema, zimske priče i koncerata nema...fritula i krofnica mogli ste naći u pješačkoj zoni, a na Novogodišnjem sajmu obilje slatkiša domaće izrade kao i voća, povrća, sokova bez konzervansa,preparata ljekovitog bilja...vatrometa takodje nema, a kako je rečeno iz Kabineta općinskog načelnika sredstva koja su bila namijenjena za kupovinu nakita za ukrašavanje ulica preusmjerena su za pomoć u liječenju naših sugradjana.

Godina ne tako dobra za nas, završava i zaista u mnogo čemu neponovila se.

Zato možda za kraj da kažemo: „Sretna nam nova i ne bila kao stara!“

Želimo vam mnogo zdravlja, sreće i uspjeha na svakom vašem životnom polju!!!

 

Renata S.

Objavljeno u VIJESTI

Najljepši trenuci u jednoj godini trebali bi biti oni kada međusobno dijelimo radost u danima praznika ili blagdana, od vjerskih, državnih do međunarodnih.                                                                                               

Zbog pandemije koronavirusa ova godina nije donijela puno osmijeha na naša lica a u historiji naše planete ostaće zabilježeno i to da milioni osoba širom svijeta Novu 2021. nisu dočekali na trgovima, restoranima ili nekim drugim javnim manifestacijama.

Ali, priliku da učine radosnim novogodišnje praznike svojim sugrađanima nisu propustili RED computers, prijatelj programa Radija Bosanska Krupa, koji je obezbijedio tri vrijedne nagrade i Radio Bosanska Krupa.

Naime od 22.decembra do danas, u nagradnoj igri svakodnevno je u Jutarnjem programu učestvovalo po šest slušaoca.

Od 22. do 24.decembra igralo se za konvektor – grijalicu, koja je u javnom izvlačenju,25.decembra pripala Arifi Delanović.

Arifa Delanovic

Od 25. do 27.decembra slušaoci Radija Bosanska Krupa javljali su se u program igrajući nagradnu igru RED computersa a u kojoj je nagrada bila štapni usisivač.                                          Priliku da izvuče listić sa imenom dobitnika nagrade imala je Arifa Delanović a nagrada je pripala Hasibi Galijašević.

Hasiba Galijašević                                                                                                  

Za najvrijedniju nagradu Novogodišnje nagradne igre RED computersa i Radija Bosanska Krupa, igralo se od 28. do 31.decemnbra.

Jutros je listić izvlačila Hasiba Galijašević a novogodišnji program na novim LG LED TV gledat će Almin Bešić.

U ime RED computersa, prijatelja programa Radija Bosanska Krupa i Radija Bosanska Krupa čestitamo svim sretnim dobitnicima nagrada a svim slušaocima zahvaljujemo se na učešću u nagradnoj igri. Također, svima želimo zdravu i sretnu te privatno i poslovno uspješnu Novu 2021. Godinu.

RadioBK

Objavljeno u VIJESTI

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je na koronavirus testirano 2.456 uzoraka, a pozitivnih je 658. Preminule su 22 osobe.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.476 uzoraka, od kojih su 442 pozitivna na koronavirus. Prijavljeno je 8 novih smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj testirano je 886 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 196 osoba.Prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 20 novih slučajeva zaraze virusom korona. Preminule su tri osobe. Testirana su 94 uzorka.

Izvor: Klix.ba/RadioBK

Objavljeno u KORONAVIRUS

U Bihaću je rano jutros održana sjednica Operativne grupe za upravljanje i koordiniranje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona te je izdato upozorenje Vijeću ministara BiH o povratku migranata u kamp Bira u samom centru ovog grada.

Zaključci su doneseni prije saopćenja iz Vijeća ministara koje je poručilo vlastima u USK i Bihaću da migrante što prije smjeste u Biru, što se i očekivalo.

Na ovoj sjednici izdato je upozorenje Vijeću ministara BiH da bilo kakva odluka o povratku migranata u Biru izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje i samoorganiziranje te izjave da su spremni vlastitim tijelima braniti ulaz migrantima u Biru.

 
Foto: uskinfo.baFoto: uskinfo.ba


"U razgovoru građani ističu da ne žele ponovo prolaziti kroz sve strahote zbog boravka migranata u Biri. Napominjemo da Bira uopće nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata, da se nalazi u samom centru grada i blizu glavne saobraćajnice. Ovdje ne postoji ni minimum sigurnosnih uslova za boravak migranata", navedeno je na sjednici.

 
Foto: uskinfo.baFoto: uskinfo.ba


Kako su istakli, traže da Kantonalna uprava civilne zaštite pruži podršku za boravak migranata u kampu Lipa, kroz materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse.

"Osuđujemo postupak Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je napustila Lipu nakon što je proglašena trajnim prihvatnim centrom, ostavivši 1.400 migranata bez ikakvih uslova za daljnji boravak. Pozivamo ih da se zajedno s drugim humanitarnim organizacijama vrate na područje kampa Lipa kako bi spriječili humanitarnu katastrofu", istaknuto je na sjednici.

Na kraju su zaključili da traže od Službe za poslove sa strancima da deportuje sve migrante kojima je istekla dozvola za boravak u našoj zemlji.
KLIX
Objavljeno u VIJESTI
Stranica 1 od 19

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1363 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa