ODRŽANI 41. UNSKI LAĐARI

U organizaciji Općine Bosanska Krupa i JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa te uz tehničku i sigurnosnu podršku Kanu kluba „Kormoran“, sinoć je u Bosanskoj Krupi održana tradicionalna turističko-sportska manifestacija „Unski lađari“, 41. po redu.

U utrci dugoj pet kilometara – od Crnog jezera do Drvenog mosta u centru grada – učešće je uzelo osam ekipa. Odaziv je, kako ističe Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa, mogao biti i bolji, ali sve je to splet okolnosti u kojima danas živimo. Kao što je zahvatila svaki segment našeg života, pandemija koronavirusa, naime, ostavila je danak i na ovogodišnje Unske lađare koji su, kao i prethodni, protekli bez gostiju i takmičara iz drugih gradova Bosne i Hercegovine ili, pak, iz drugih država. Usprkos tome, ispred organizatora ističu da su zadovoljni samim protokom manifestacije, najavljujući, ipak, određene prekretnice i promjene na sljedećim 42. unskim lađarima.

„Došlo je vrijeme da napravimo jednu prekretnicu – da pokušamo omasoviti Unske lađare. Mi smo prošle godine, u jeku pandemije koronavirusa, održali 40. unske lađare. Imali smo ekipa kao i ove godine. 2019. smo bili napravili jedan dobar iskorak sa 28 lađa. Međutim, sva ova situacija je sve poremetila i mislim da već sada trebamo početi razmišljati i pripremati se za 2022. i sljedeće 42. unske lađare. Što se skokova tiče, oni su opravdali svoje i mislim da su građani na i oko Drvenog mosta zaista mogli uživati u svemu što smo im priredili“, rekao je Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa.

Iako, kako tvrde prvoplasirani, utrka nije bila jednostavna, uvjerljivu pobjedu na ovogodišnjim, 41. po redu, Unskim lađarima, medalje, prijelazni pehar i novčanu nagradu u vrijednosti 1.000 konvertibilnih maraka odnijeli su prošlogodišnji pobjednici – ekipa „Kenwood“. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Emir tata Dizdarević“ dok je treće mjesto pripalo ekipi „Zeleni Otoci“.

Tradicionalno, uz utrku unskih lađara, održani su i skokovi sa Drvenog mosta – „Prva lasta Une“ čiji je pobjednik ostao neizvjestan do samoga kraja. Okupljenima na i oko Drvenog mosta, svoje umijeće skakanja pokazalo je 19 skakača, a pobjedu je naposlijetku odnio Amir Suljumbašić iz Bosanske Otoke. Drugoplasirani i trećeplasirani su bili Edin Bešić i Hasan Kurtović. Kako za Radio Bosanska Krupa naglašava Emir Bešić, član Organizacionog odbora ovogodišnjih Unskih lađara, svi su skakači pokazali izuzetno umijeće. Ovaj put, nijanse su odlučile.

Svečano uručenje nagrada i zabavni program za koji su se pobrinuli članovi bosanskokrupskog benda „Linija života“ održano je na Zelenim otocima. Čast da uruči nagrade pripala je općinskom načelniku Arminu Halitoviću, a pored prvo, drugo i trećeplasiranih lađara i skakača, simbolične nagrade dodijeljene su i ekipi RVI, najmlađoj ekipi na ovogodišnjim lađarima, kao i najmlađem skakaču Alenu Jelčinu. A da bi sve to bilo moguće pobrinuli su se, kao i proteklih nekoliko godina, Općina Bosanska Krupa kao generalni pokrovitelj te Boreas d.o.o. Kreševo (Stanić Group).

Iako se svake godine, osim glavne utrke unskih lađara i skokova sa Drvenog mosta održava i utrka kajacima, ove godine, zbog situacije s koronavirusom, mnogi dugogodišnji učesnici su morali otkazati dolazak te je utrka odgođena. Međutim, kako najavljuju iz KK „KORMORAN“ već danas započinje škola kajaka koja će trajati do 21. augusta.

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2241 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa